26 mai 2016

Ministerul Energiei a prezentat programele de promovare a tinerilor la Masa Rotundă: Carieră pentru inginerii energeticieni

Ministerul Energiei a fost prezent joi, 26 mai, la Masa Rotundă: Carieră pentru inginerii energeticieni, organizată de Societatea Inginerilor Energeticieni din România (SIER) București Tineret, la Biblioteca Universității Politehnica București.  În deschiderea evenimentului, al cărui partener este și Ministerul Energiei, Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre importanța integrării tinerilor în mediul profesional și despre oportunitățile pe care ministerul le oferă studenților. 

„Din perspectiva noastră, a Ministerului Energiei, tineretul reprezintă unul dintre pilonii pe care ne putem dezvolta strategiile viitoare. Resursa umană este foarte importantă, iar noi ne dorim o resursă umană care să iasă de pe băncile facultăților și să știe ce vrea să facă. Ne dorim să facem un transfer de experiență între generațiile din sectorul energetic, pentru că există o ruptură între acestea. Acesta este motivul pentru care, la nivelul Ministerului Energiei, am dezvoltat programe care ne dorim să fie un început și să se continue și în anii următori. Dorim să dezvoltăm un parteneriat solid cu Universitatea Politehnica București. Societățile din portofoliul Ministerului Energiei, și nu numai, sunt în căutarea unei resurse tinere”, a declarat Corina Popescu.

Ministerul Energiei susține tinerii specialiști prin derularea unor programe de promovare și formare a acestora. În acest sens, ministerul a demarat două parteneriate importante cu două universități de tradiție din București.
În luna martie Ministerul Energiei a încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea Politehnica București. Este un parteneriat amplu și de lungă durată prin care Ministerul Energiei a oferit stagii de practică pentru un număr de patru studenți ai Facultății de Energetică.
Tot în baza acestui protocol, Ministerul Energiei a promovat ofertele a cinci dintre companiile pe care le are în portofoliu la stand-ul Facultății de Energetică din cadrul PoliFEST, unul dintre cele mai importante evenimente socio-educaționale organizate de Universitatea Politehnica București. Astfel, tinerilor studenți sau liceeni participanți la PoliFEST le-au fost livrate informații despre activitatea și istoria a cinci dintre cele mai importante companii pe care Ministerul Energiei le are sub autoritate: Nuclaerelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Conpet și Romgaz. PoliFEST s-a desfășurat în perioada 20-22 aprilie 2016.
O altă direcție a acestui parteneriat se va materializa în toamna acestui an, când Ministerul Energiei va fi prezent la Târgul de Joburi organizat de Universitatea Politehnică București cu ofertele companiilor pe care le are sub autoritate.
De asemenea, începând cu 20 iunie, timp de trei luni, circa 80 dintre studenții Universității Politehnica București vor efectua stagii de practică în trei companii importante aflate sub autoritatea Ministerului Energiei: Nuclearelectrica, Elcen București și Complexul Energetic Oltenia.
O altă măsură pe care Ministerul Energiei a luat-o pentru promovarea tinerilor în structurile administrației publice a fost încheierea unui parteneriat cu Universitatea București, prin Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. În urma acestui protocol de colaborare patru studenți s-au alăturat echipei de comunicare deja formate la minister.
De asemenea, Ministerul Energiei are deschise două poziții de stagiari în cadrul programului de internship organizat la nivelul Guvernului României. Cei doi stagiari care vor fi selectați în acest program vor avea posibilitatea să lucreze pe perioada verii în două direcții importante din cadrul Ministerului Energiei: Direcția Generală Politici Energetice – Serviciul Coordonarea şi Monitorizarea Sectorului de Producţie şi Distribuţie Energie Electrică și Direcția Generală Politici Energetice – Serviciul Coordonarea şi Monitorizarea Sectorului de Producţie şi Distribuţie Energie Electrică.
Programul a fost lansat la 15 februarie, iar în această perioadă se desfășoară etapa de evaluare a candidaturilor înscrise, urmând ca programul propriu-zis de internship să debuteze la 22 iunie. Acesta se va încheia pe data de 22 septembrie.