28 mai 2016

Precizări cu privire la situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare

COMUNICAT DE PRESĂ

În urma materialelor apărute în presă cu privire la situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), Ministerul Energiei face următoarele precizări:

În luna ianuarie a acestui an, instanța s-a pronunțat favorabil în ceea ce privește falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN). Decizia a fost suspendată în urma unui apel inițat de administratorul judiciar care. Falimentul ar fi survenit după doi ani și patru luni de la intrarea in însolvență a RAAN și în urma unei serii lungi de nereguli, contracte păguboase și lipsă de interes a celor care au condus aceasta companie în ultimii zece ani.
Au fost contractate mai multe împrumuturi la bănci care au fost direcționate către achiziții și lucrări fără acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriașe și nejustificate care au dus RAAN în insolvență. Managemetul defectuos a continuat chiar și pe perioada insolvenței, fapt ce a împins spre faliment Regia. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este certetat într-un dosar de evaziune fiscală, spalare de bani și constituirea unui grup infracțional. Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 – 2012, sunt acum în atenția DIICOT. Directori ai Regiei sunt cercetați penal pentru abuz în serciviu și pentru prejudicierea societății cu peste 23 milioane de lei. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi în rapoartele sale. În mod firesc, administratorul judiciar ar fi trebuit să denunțe astfel de contracte. Acest lucru nu s-a întâmplat, singura grijă a administratorului fiind încasarea onorariului de aproximativ 850.000 de dolari, doar în primul an de insolvență.
În ceea ce privește situația managementul apei grele pe întreaga perioadă de operare a unităților 1 – 4 de la CNE Cernavodă, acest lucru a facut si face obiectul mai multor consultări între Ministerul Energiei și Ministerul de Interne – ANRSPS pentru identificarea unei soluții organizatorice și funcționale care să efectueze această operațiune, cu atât mai mult cu cât aceasta nu se poate desfășura decât cu finanțare integral de la bugetul de stat. În prezent, contractul de depozitare în custodie a cantităților de apă grea achiziționate la rezerva de stat încheiat între ANRSPS și RAAN se precizează obligația RAAN de a depozita și menține cu titlu gratuit cantitățile de apă grea din rezerva de stat aflate în custodie. Deoarece procedura de intrare în faliment a RAAN este suspendată, mai intai de toate, instanta trebuie sa lamureasca situatia juridica a RAAN.
Prevederile legislației aplicabile în domeniul producerii, utilizării și preluării la rezerva de stat a apei grele sunt clare și definesc rolurile instituțiilor implicate în acest domeniu, in spera Ministerul Energiei, Administrațiea Naționala a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, aflată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Interne sau alti operatori cu atributii specifice.
Am dori să mai facem o precizare necesară atunci când se discută despre cantitățile de apă grea necesare sistemului energetic național, despre depozitarea ei și alte elemente de acest gen. Reamintim că aceste date sunt clasificate secret de stat și că regimul lor specific are menirea de a proteja securitatea sistemului energetic.
Orice speculație folosind astfel de date este lipsită de temei și poate pune în pericol aspecte importante ale activității din zona nucleară. Nu este cazul să existe îngrijorări în acest domeniu pentru că s-au luat și se iau toate măsurile de protecție, iar cei care își închipuie că rezervele de apă grea sunt tratate cu lejeritate se înșeală.
Situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare este un caz școală atunci când vorbim despre cum se poate îngropa o companie de stat vitală pentru sistemul energetic. An după an s-au luat decizii greșite și păguboase. Nu s-a intervenit nici măcar în ultima clipă pentru a se mai salva ce se mai poate salva, dar în schimb se plânge de grija companiei după ce justiția s-a pronunțat în favoarea falimentului chiar de către cei ar fi trebuit să aibă grijă să nu se ajungă aici. Cu tot regretul, trebuie spus că oricât de mult ne-am dori să salvăm RAAN, justiția și-a spus cuvântul. E o lecție cât se poate de dură pe care dacă nu o învățam o vom repeta și în alte cazuri. Poate ar fi momentul să pricepem că în energie nu se acționează politic și că o acțiune facută sub presiune astăzi va fi plătită tot de noi ca societate mâine. Se fac prea multe speculații și sunt prea multe decizii care au fost luate pe cu totul alte considerente decât cele legate de securitatea energetică. România are un sisteme energetic solid, dar nu ne permitem să ne jucăm cu el după bunul plac al unor interese locale sau particulare. Cei care se fac vinovați de dispariția RAAN se prefac astăzi că nu înțeleg despre ce este vorba sau strigă în gura mare că e în pericol securitatea energetică națională. Se speculează și se aruncă perdele de fum în speranța că se vor crea tensiuni sociale în încercarea de a găsi un țap ispășitor pentru propriile greșeli. E necesară o schimbare de gândire și acțiune în activitatea energetică dacă nu vrem să mai experimentăm astfel de falimente. Vă asigur că noi la Ministerul Energiei am înțeles acest lucru și că acționăm în consecință în ciuda atacurilor nefondate la care suntem supuși”, a declarat ministrul Energiei Victor Grigorescu.
Biroul de Comunicare Publică și Relații Publice