Secretarul de Stat Cristian Bușu a participat miercuri, 25 mai, la cea de-a cincea ediție a conferinţei anuale “Romanian Energy Day 2016” cu titlul “Regional and European Values for Sustainable Energy in Central and Eastern Europe”, organizată de asociaţia Centrul Român al Energiei, la Parlamentul European din Bruxelles. În cadrul evenimentului, Secretarul de Stat a vorbit despre prioritățile ministerului în sectorul energetic.
„România este un actor activ în cadrul dezbaterii privind sectorul energetic. UE nu ar trebui să fie despre învigători și perdanți, ci despre cooperare. Avem trei principale obiective: securitate, competitivitate și accesul pe piață. (…) Anul 2015 a arătat că Europa este vulnerabilă în acest sector. România poate să asigure stabilitate în regiune. (…) Adresându-mă reprezentanților companiilor naționale, ar trebui să depunem un efort comun. Vom fi mult mai puternici în cadrul dialogului cu CE„, a declarat Secretarul de Stat Cristian Bușu, în cadrul evenimentului.
Comisarul UE pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a subliniat în discursul său de la „Romanian Energy Day” faptul că România este un exemplu despre cum se poate asigura securiratea în zonă.
„Adoptarea pachetului privind securitatea energetică de către Romania a stabilit securitatea energetică regională ca subiect princial al politicilor naționale. (…) România a jucat un rol esențial în ceea ce privește infrastructura regională. România are un potențial uriaș pentru îmbunătățirea eficienței energetice din zonă„, a declarat Arias Cañete. De asemenea, comisarul UE pentru politici climatice și energie a precizat că aceste eveniment arată cât de important este ca România să îndeplinească obiectivele europene în materie de energie, deoarece, cu poziția sa stretegică, România are șansa de a fi un lider european în sectorul energetic. „Pentru mine, România este un exemplu despre cum ne putem atinge obiectivele în zona estică„, a mai spus comisarul european Arias Cañete, arătând că România are resursele naturale necesare, precum apa și poziționarea geografică, de a fi un lider în regiune în ce privește eficiența energetică și că România are tot potențialul de a deveni un model de succes pentru îmbunătățirea eficienței energetice din zonă.
FOTO: Radu Dudău (primul din stânga), vorbind despre Strategia Energetică a României
Totodată, la conferința anuală „Romanian Energy Day” a participat și Radu Dudău, consilier al ministrului Energiei, Victor Grigorescu, și coordonatorul Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.
„Există o serie de obiective strategice și ne dorim ca sursele de energie să fie echilibrate și diversificate. (…) Am publicat 4 din 5 rapoarte ale sesiuni de lucru din procesul de elaborare a Strategiei Energetice a Romțniei, următoarea va fi publicată săptămâna viitoare și va supusă consultării publice. La începutul lunii iulie este un termen-limită pe care ni le-am impus pentru a avea raport calitativ despre cum ar trebui ca documentul final să arate, să fie cât mai eficient posibil. Pe 15 septembrie vom avea documentul final„, a declarat Radu Dudău.
Acest al cincilea eveniment anual este organizat în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Obiectivul principal al conferinței din acest an a fost identificarea opțiunilor viabile pentru implementarea și integrarea măsurilor adoptate de Uniunea Europeană în domeniul energetic, pentru Europa Centrală şi de Est. Rolul Uniunii Energetice şi priorităţile sale din perspectiva regională, cu accent atât pe investiţiile în infrastructura de electricitate și gaz, pe securitatea infrastructurii, cât şi pe rolul Coridoarelor de Infrastructură durabilă de Petrol şi Gaze.