26 mai 2016

Secretarul de Stat Corina Popescu a participat la Conferința-dezbatere „Programul nuclear al României – investiția în Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, prioritate a Sistemului Energetic Național”

Secretarul de Stat Corina Popescu a participat joi, 26 mai, de la ora 10.30, la Conferința-dezbatere „Programul nuclear al României – investiția în Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, prioritate a Sistemului Energetic Național”. Evenimentul a fost organizat de publicația Energy-Center, sub patronajul Societății Naționale Nuclearelectrica.

În cadrul evenimentului, Secretarul de Stat în Ministerul Energiei a subliniat faptul că energia nucleară face parte din mixul energetic al României și că va face parte și în viitor. Oficialul a adăugat faptul că subiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă va fi analizat în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, care acum se află în lucru.
„Nu vreau să mă pronunț asupra reactoarelor 3 și 4. Nu cred că este sănătos pentru România să punem carul înaintea boilor. Suntem în procesul în care vrem să definim Strategia Energetică. Ne-am propus niște pași și vrem să urmăm acești pași. Suntem în faza de dezvoltare a modelării matematice. Dar, vreau să repet, din perspectiva Ministerului Energiei, energia nucleară va face parte din mixul energetic al României și în viitor”, a declarat Secretarul de Stat în cadrul conferinței, adăugând că România se află în acest an pe primul loc în lume în domeniul nuclear din punctul de vedere al factorului de capacitate.
De asemenea, Secretarul de Stat în Ministerul Energiei a pus accentul pe faptul că România are o expertiză prețioasă în domeniul nuclear. „Sunt mândră că această expertiză există în România și trebuie să facem eforturi să o păstrăm, să o conservăm și chiar să o dezvoltăm. Avem excelență în operare. Avem locul întâi pe partea de operare a unităților 1 și 2. Acestea sunt aspecte de care trebuie să ținem cont și pe care se poate construi un viitor, sunt aspecte pe care le luăm în calcul în definirea strategiei energetice”, a încheiat  Corina Popescu.