Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră s-a întrunit joi, 26 mai, la Ministerul Energiei, sub coordonarea doamnei Secretar de Stat Corina Popescu. În cadrul întâlnirii a fost prezentat un document de sinteză complet în ceea ce privește situația actuală a mineritul din România.
„Avem astăzi un material foarte bun și, ceea ce este poate cel mai important, complet, care descrie exact așa cum arată în acest moment situația mineritului din România. Apreciez efortul pe care membrii grupurilor de lucru Huilă, Lignit și Uraniu l-au făcut într-un timp atât de scurt. Acest document sinteză va servi ca o bază corectă pentru deciziile care se vor lua în viitor”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu.
În cadrul discuțiilor reprezentantul Companiei Naționale a Uraniului a prezentat o serie de clarificări cerute la ultima întâlnire a Comitetului. Compania Națională a Uraniului și-a asumat un plan ambițios de deschidere a noi perimetre de exploatare, plecând de la premisa că există zăcământ.
De asemenea, membrii grupului de lucru Huilă au adus completările solicitate în urma întâlnirii de vineri, 20 mai, prezentând scenariul pentru continuarea activității Complexului Energetic Hunedoara. În document a fost evidențiat impactul financiar și intervenția statului în susținerea activității. Acest document sinteză va sta la baza negocierilor cu Comisia Europeană din perioada următoare.
Întâlnirile Comitetului de coordonare pentru activitatea minieră au început pe data de 12 aprilie, iar timp de mai bine de o lună s-a lucrat la definirea acestui document sinteză care să reflecte starea exactă a situației sectoarelor miniere din România. Documentul realizat în cadrul acestui Comitet reprezintă un instrument corect care va sta la baza deciziilor viitoare.
La întâlnirea Comitetului de coordonare pentru activitatea minieră de joi, 26 mai, au participat: Corina Popescu (Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului), Dana Barbu (DGPE – Ministerul Energiei), Anca Dobrică (DGPE – Ministerul Energiei), Sorin Găman (Ministerul Economiei), Dan Gheorghiu (ISPE), Gelu Agafiel Mărăcineanu (director CNU), Constantin Jujan (CEH), Oana Stoicuța (șef Serviciu Strategie CEH) și Vasile Oprea Scorțariu (expert CEO).