23 mai 2016

Secretarul de Stat Corina Popescu a vorbit despre schema suport pentru energie regenerabilă, în cadrul Conferinței „Consiliul Concurenței – Realizări și Perspective”

Secretarul de Stat Corina Popescu a participat luni, 23 mai, la conferința Consiliului Concurenței, „Realizări și perspective”. În cadrul conferinței, Secretarul de Stat în Ministerul Energiei a vorbit despre schema suport pentru energia regenerabilă și despre necesitatea ca statul să aibă propriile studii detaliate și bine documentate pe care să se bazeze. 

„Schema suport cu certificate verzi cred că este una dintre cele mai contestate scheme existente atât de către investitori care sunt beneficiari, cât și de consumatorii finali, cei care plătesc. Mi-aș dori să facem o analiză, să tragem niște concluzii la ceea ce s-a întâmplat, de care să ținem cont în viitor. Pe 31 decembrie 2016 intrarea în schema de suport pentru noi investiții se închide, însă ea urmează să producă efecte până în anul 2032”, a declarat Corina Popescu.
De asemenea, Secretarul de Stat a precizat că România a definit una dintre cele mai atractive scheme suport pentru producția de energie din surse regenerabile la nivel european. „Rezultatul a fost un boom comparabil cu cel imobiliar, în patru ani de zile am avut aproape 5.200 de MW putere instalată. Consumatorii au început să conteste sustenabilitatea acestei scheme și astfel au apărut modificări, chiar în timpul jocului, care i-au nemulțumit pe investitori. Astăzi, suntem într-o situație destul de stranie: toți investitorii care au venit în România contestă ceea ce se întâmplă; consumatorii se plâng și ei. Am ajuns în această situație pentru că atunci când am definit schema nu a existat o fundamentare solidă. Ar fi trebuit ca statul să aibă propriile studii făcute care să acopere cel puțin două segmente: o dată un studiu de impact care să arate cum impactează noua schemă suport concurența, și al doilea, dacă este o schemă suport plătită de consumatorul final, care este gradul de suportabilitate”, a mai declarat Secretarul de Stat, adăugând că, având aceste două elemente s-ar fi putut defini altfel dimensiunea acestei scheme suport.
Corina Popescu a subliniat faptul că această experiență ar trebui să servească drept lecție pentru viitor. „Mi-aș dori ca pentru perioada următoare, dacă va mai fi cazul, să ținem cont de ceea ce s-a întâmplat acum, iar statul român, în cazul în care definește pe viitor scheme suport, să aibă propriile studii fundamentate, atât din perspectiva consumatorului final care plătește, cât și din cea a concurenței. Acestea sunt aspecte pe care noi, în momentul de față, le analizăm la Ministerul Energiei. Legat de regenerabile, nu avem în intenție definirea unei noi scheme suport începând cu 1 ianuarie 2017. Tehnologia evoluează rapid în domeniu, fapt care cred că va permite regenerabilelor să intre pe piață fără schemă suport în viitor”, a încheiat Secretarul de Stat Corina Popescu.