20 mai 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu împreună cu ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, s-au întâlnit cu reprezentanții Greenpeace și Bankwatch

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și ministrul pentru Consultare Publică și Dialoc Civic, Violeta Alexandru, s-au întâlnit astăzi, 20 mai, cu reprezentanții a două ONG-uri din domeniul mediului, Greenpeace și Bankwatch. Discuțiile au vizat situația locuitorilor din localitatea gorjeană Runcurel, dar și Strategia Energetică a României.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și ministrul pentru Consultare Publică și Dialoc Civic, Violeta Alexandru, au avut astăzi o discuție cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale de mediu Greenpeace România și Bankwatch România. Principala problemă ridicată de reprezentanții celor două ONG-uri a fost legată de situația locuitorilor din localitatea gorjeană Runcurel, care urmează a fi expropriați în vederea extinderii exploatării miniere a Complexului Energetic Oltenia, companie aflată sub autoritatea Ministerului Energiei.

„Apreciez implicarea societății civile și cred că e nevoie de un dialog constant atunci când simțim că e nevoia să punctăm situații pe care le considerăm nepotrivite. Aș vrea să luam în considerare trei perspective importante în acest caz. În mod cert e nevoie să ne urmărim strategiile economice și să susținem deschiderea de noi cariere pentru că atunci când vine vorba de cărbune suntem într-o zonă care ține de securitatea energetică a României. A doua perspectivă e cea cetățenească și dimensiunea umană a strămutării în sine. Vreau să vă asigur că vom depune toate diligențele necesare pentru că acest dialog pe care îl avem la nivel central să își găsească și reflectarea necesară în zonele care vor strămutate. A treia perspectivă la care țin foarte mult este dialogul permanent. Am depus mult efort ca să transparetizăm domeniul în care activăm și fără ajutorul societății civile procesul pe care l-am început nu o să poată fi dus până la capăt. Îi încurajez pe toți cei care își doresc să discute cu noi, care vor să ne atragă atenția asupra unor aspecte care ne privesc să nu ezite să o facă”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
La rândul său, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, i-a asigurat pe reprezentanții societății civile de întreaga deschidere pentru dialog și bunăvoință a echipei de la Ministerul Energiei.

„La nivel de proces vă asigur că o să fiu și eu cât se poate de atentă. Vă transmit acest semnal în speranța că percepeți o bună-credință și o dorință a acestei echipe guvernamentale de a se implica și de a rezolva destul de multe lucruri”, a declarat ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru.
Totodată, în contextul întâlnirii de vineri, 20 mai, reprezentanții celor două organizații au depus astăzi la Ministerul Energiei o solicitare de informații de interes public legată de extinderea Carierei Jilț Nord.
La întâlnirea cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și cu ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, au participat: Ionuț Cepraga (Greenpeace România), Ionuț Apostol (Greenpeace România), Alexandru Mustață (Bankwatch România), Corina Popescu (Secretar de Stat în Ministerul Energiei), Diana Codău (Director de Cabinet al ministrului Energiei), Dan Ionescu (consilier personal al ministrului Energiei), Radu Dudău (consilier personal al ministrului Energiei și coordonator al Strategiei Energetice a României), Maria Smarandache (consilier de presă al ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic) și Dragoș Tâlvescu (membru al echipei de elaborare a Strategiei Energetice a României).