19 mai 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit cu cercetătorii din domeniul energiei

În continuarea lucrărilor din cadrul Strategiei Energetice Naționale, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a invitat la o reuniune de lucru cercetătorii din cadrul institutelor de cercetare din domeniul energiei.

„Cercetarea e un domeniu ignorat în anii din urmă și această atitudine ne va costa scump în timp. Pierdem specialiști și nu reușim să mai punem nimic în loc astfel încât riscăm să ajungem să nu mai putem susține retehnologizarea sau dezvoltarea domeniului. Vreau să integram aceasta direcție în Strategia Energetică Națională și să începem un proces de susținere a cercetării în energie”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Discuțiile s-au axat pe finanțarea domeniului și modul în care cercetarea și institutele de cercetare pot să-și regăsească locul potrivit în industria energetică. Cercetătorii au deplâns problemele financiare, subliniind faptul că accentul permanent pe prețul cel mai mic, fără a fi luate în considerare chestiunile legate de calitate a reușit să-i deprofesionalizeze și să-i decredibilizeze.
Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că nu se mai formează specialiști în domeniu. De asemenea, cercetărorii prezenți la întâlnire au vorbit despre faptul că banii puțini care le sunt alocați trebuie distribuiți în direcțiile prioritare. A fost accentuată ideea că în ciuda finanțării reduse, totuși, se obțin rezultate bune, dar că acestea nu sunt suficient cunoscute.
„Cred că una dintre misiunile noastre fundamentale în acest mandat la conducerea ministerului este să avem viziune de ansamblu. Să privim sistemul energetic în întregirea sa, cu bune și cu rele, să stimulăm zonele care funcționează și să punem bazele acțiunilor care vor rezolva nefuncționalitățile, de altfel, destul de multe după cum știm cu toții. Suferim pentru că am ignorat semnalele din sistem și cercetarea se găsește exact în această situație. Vreau să schimbăm această stare de lucru și să susținem cercetarea românească”, a încheiat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
La întâlnirea de joi, 19 mai, de la sediul Ministerului Energiei, pe care ministrul Victor Grigorescu a avut-o cu cercetători din domeniul energiei, au participat: Cristian Patticu, director general al RATEN; Maria Roth, director strategie RATEN; Ion Eduard Chițescu, director general ISPE; Daniela Burnete, director departamentul energie ISPE; Florica Popa, director tehnic ISPH; Deák Győrgy, director general IMCDPM; Adam Adrian Andrei, director general ICEMENERG; Vasile Rugină, director științific ICEMENERG; Adrian Pană, ICER; Wilhelm Kappel, director general ICPE-CA; Florin Tănăsescu, ICPE-CA.
Întâlnirile cu cercetătorii din cadrul institutelor de cercetare din domeniul energiei vor avea loc în mod regulat.