8 aprilie 2016

80 de studenți politehniști vor face practică în această vară în trei dintre companiile aflate sub autoritatea Ministerului Energiei

Circa 80 de studenți de la Universitatea Politehnica București vor efectua, în perioada verii, stagii de practică în trei dintre companiile aflate sub autoritatea Ministerului Energiei: Elcen București, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia.

Ministerul Energiei a demarat, în urmă cu o lună, o colaborare de lungă durată cu Universitatea Politehnica din București, prin care, printre altele, încurajează stagiile de practică pentru studenți în cadrul companiilor aflate sub autoritatea sa și recunoaște importanța pregătirii tinerei generații de specialiști în domeniu.
Companiile partenere în cadrul cărora studenții politehniști vor efectua stagii de practică, începând cu luna iunie sunt: Elcen București, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia. Astfel, în perioada desfășurării stagiilor de practică, circa 50 de studenți vor fi repartizați la Nuclearelectrica, 20 la Elcen și 10 la Complexul Energetic Oltenia, potrivit cererii Universității Politehnica București.
,,Mă bucur că Elcen poate fi parte a acestui proiect. Avem nevoie de tineri care să se orienteze către sistemul energetic, să devină specialişti, parte din această lume în continuă schimbare. Nu poate fi decât un lucru bun că ei vor învăţa de la specialiştii noștri, dar şi că vor putea, sper eu, să schiţeze idei inovatoare bazate pe practică şi experienţă directă cu sistemul de termoficare”, a susținut Marcel-Octavian Nicolaescu, director general Elcen București.
Daniela Lulache, director general la Nuclearelectrica, a declarat: „Nuclearelectrica va primi în practică în anul 2016, pe perioada de vară, studenți ai Universității Politehnica București. Ne interesează în mod deosebit să formăm noi generații de specialiști în industria nucleară, să asigurăm continuitatea și mai ales transferul de expertiză de la o generație la alta”.
Laurențiu Ciobotărică, director interimar al Complexului Energetic Oltenia, speră ca mulți dintre studenți  să se alăture actualelor generații de energeticieni în susținerea importanței cărbunelui pentru  sistemul energetic românesc în următoarea perioadă de timp, iar prin întinerirea forței de muncă, Complexul Energetic Oltenia să poată ține pasul cu modificările tehnologice ce intervin în noile tendințe ale energeticii mondiale. „Apreciem opțiunile studenților care doresc să efectueze practică de specialitate în electrocentralele ce produc energie pe bază de cărbune. Studenții au ocazia să cunoască nivelul de automatizare la care a ajuns energetica românească pe bază de cărbune, dar și eforturile făcute pentru reducerea impactului asupra mediului, având în vedere că în afara centralelor ce aparțin Complexului Energetic Oltenia, în România nu există alți producători de energie care să dețină instalații de desulfurare a gazelor de ardere sau instalații de evacuare a zgurii și cenușii în fluid dens”, a afirmat Laurențiu Ciobotărică.
Ministerul Energiei susține șansele tinerilor specialiști pregătiți în instituții de învățământ superior de tradiție în domeniul tehnic, precum Universitatea Politehnica București.