22 februarie 2016

Yukiya Amano: „Să ne bucurăm împreună de beneficiile consumului pașnic de energie nucleară”

Yukiya Amano, Director General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), a vorbit despre cooperare ca fiind un factor cheie în exploatarea energiei nucleare în cadrul Simpozionului privind Aplicațiile Nucleare pentru Dezvoltare Durabilă, organizat de Consiliul de Cooperare din Golf (GCC), în Kuweit.
În opinia lui Yukiya Amano, IAEA poate contribui în mod direct la atingerea a 13 dintre cele 17 probleme, pe care Organizația Națiunilor Unite s-a angajat să le resolve („17 United Nations Sustainable Development Goals”), printre care: sărăcia, foamea, sănătatea, apa potabilă, energia la un preț convenabil și schimbările climatice.
„IAEA contribuie efectiv, de câteva decenii, la dezvoltarea durabilă în sectoare precum hrana și agricultura, sănătate, resursele de apă și protejarea mediului înconjurător”, a adăugat Yukiya Amano, la Simpozionul privind Aplicațiile Nucleare pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul GCC.
Directorul IAEA a menționat că organizația își va adapta suportul oferit, în funcție de necesitățile statelor în cauză. Dacă în Kuweit, ca și în alte State din Golf, asistența oferită de IAEA se răsfrânge asupra gestionării resurselor de apă și hrană, în America de Sud problema o reprezintă virusul Zika, periculos pentru femeile gravide, cu sarcina în stadiul incipient. Pe lângă transportul materialelor necesare pentru tratament, IAEA îi va învăța pe localnici cum să le utilizeze.
Yukiya Amano a vorbit și despre tehnica dezvoltată în laboratoarele pentru controlul insecticidelor, din cadrul IAEA. „Tehnica insectelor sterile” este soluția oferită de IAEA, în vederea distrugerii musculițelor din fructe, muștei țețe, dar și a altor insecte transmițătoare de boli: „Acest proces implică folosirea radiațiilor, pentru a steriliza insectele masculine la scară largă. Apoi, sunt eliberate în natură pentru împerechere, dar nu mai produc pui, iar populația de insecte scade. Cercetătorii noștri dezvoltă o tehnică împotriva țânțarilor, inclusiv a celor transmițători de Zika”, a completat directorul general al IAEA.
Yukiya Amano a subliniat rolul esențial al celor 8 laboratoare IAEA pentru aplicații nucleare, care se află acum sub modernizarea necesară. În prezent, laboratoarele au o vechime de 50 de ani. Directorul general i-a încurajat pe membrii AIEA să sprijine financiar dezvoltarea laboratoarelor. Proiectul de renovare se numește „ReNuAL Project” și implică costuri de 31 de milioane de euro, având datoria de a se ridica la nivelul provocărilor pe care le întâmpină membrii IAEA.
Domnul Amano a adăugat că energia este indispensabilă și că multe țări consideră drept fundamentală energia nucleară pentru a putea depăși problemele întâmpinate în a asigura rezervele necesare de energie, dar și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. A menționat că Emiratele Arabe Unite, stat membru al GCC, construiește 4 reactoare nucleare, în cooperare cu IAEA.
În timpul Simpozionului, Directorul General al IAEA s-a întâlnit cu Premierul Kuweitului, Sheikh Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah și cu Directorul General al Fundației pentru Științe Avansate din Kuwiet, Dr. Adnan Shibab-Eldin.
Sursa: IAEA
Sursa foto:  R. Harman/AIEA