Dacă până în anul 2015, cererea de țiței la nivel global și-a atins vârful, ajungând la 1,6 milioane de barili pe zi (mb/d), în anul 2016 prognoza este una de încetinire. Astfel, cererea se va micșora pâna la aproximativ 1,2 mb/d, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a constatat încetiniri notabile ale cererilor din Europa, China și SUA. Acest fenomen a fost prognozat încă din ultimul trimestru al anului 2015.
Rezerva globală de țiței a scăzut cu 0,2 mb/d (96,5 mb/d), exportul OPEC fiind doar parțial compensat de țările ce nu fac parte din organizație. Se așteaptă ca rezerva non-OPEC să scadă cu 0,6 mb/d, până la 57,1 mb/d. Excedentul global al țițeiului va spori riscul unui declin al prețului, pentru că statele membre OPEC au majorat producția, iar cererea scade. Producția OPEC a crescut în luna ianuarie, cu 280 de mii b/d, după ce Arabia Saudită, Irak și Iran „au pornit robinetul”. Cu un Iran fără sancțiuni, s-a constatat că rezerva OPEC de petrol brut a crescut cu 1,7 mb/d de la an la an.
”În condițiile în care piața este deja suprasaturată de petrol, va fi foarte greu să vedem o creștere semnificativă a prețului barilului de țiței în viitorul apropiat, ceea ce sporește riscurile pe termen scurt”, se arată în raport, potrivit Agerpres.
Aceasta este versiunea scurtă a raportului lunar OMR, urmând ca raportul complet să fie trimis abonaților pe 22 februarie.
Efecte pentru scăderea cererii
Directorul Executiv al IEA, Dr. Fatih Birol, avertizează ca prețul scăzut al țițeiului va afecta investițiile în domeniu, ceea ce reprezintă un risc pentru securitatea energetică. Dr. Birol și-a completat afirmația, menționând că anul trecut, investițiile în acest sector au scăzut cu 20%, iar pentru acest an se așteaptă să scadă cu încă 16%. Scăderile marchează un eveniment istoric, fiind pentru prima oara când investițiile, în acest domeniu, scad doi ani la rând. Dacă cererea nu crește și prețul se menține scăzut, proiectele cu costuri majore vor fi anulate sau amânate, iar piața low-cost din Orientul Mijlociu va crește cu 25 de procente (75%).
„Evoluțiile geopolitice din Orientul Mijlociu pot însemna că scăderea prețurilor va afecta securitatea energetică”, a declarat dr. Birol, în timpul unei vizite oficiale în Canberra.
Fatih Birol spune că a fost o „greșeală gravă” când au fost trecute cu vederea riscurile la care se expune securitatea energetică, odată cu scăderea prețurilor. De asemenea, a sugerat că guvernele trebuie să facă mai multe eforturi pentru a scădea presiunea din sector, precum: scăderea impozitelor sau redevențelor.
„Pe parcursul acestui an, se va resimți presiunea pe scăderea prețurilor, pentru că piețele sunt pline cu țiței, iar cererea scade”, a declarat dr. Birol.
Sursa: IEA și The Sydney Morning Herald
Sursa foto: The Sydney Morning Herald