22 februarie 2016

Țările „newcomer” întâmpină dificultăți comune în dezvoltarea infrastructurii nucleare

La conferința despre dezvoltarea infrastructurii nucleare, organizată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA), participanții au convenit că este necesară elaborarea unui cadru legal, simultan cu construcția propriu-zisă. Conform spuselor acestora, metoda dezbătută este singura cale de a contura un program sigur și durabil.
La întâlnire au luat parte 80 de seniori manageri din 36 de state membre, concentrați pe combaterea provocărilor comune din țările unde infrastructura nucleară este în stadiu incipient. Au fost prezentate studii de caz, iar după, mai multe state „newcomer” au împărtășit dificultățile pe care le-au întâmpinat, printre care: reglementarea și procesul de licențiere.
„Începerea unui program nuclear este o problem serioasă, care necesită resurse financiare semnificative și care implică responsabilitatea de a asigura infrastructura de bază. O țară trebuie să-și înceapă programul nuclear, doar când este gata, realist vorbind”, a spus Milko Kovachev, conducătorul departamentului de infrastructură nucleară din IAEA.
Statele în care programele nucleare sunt în faza de elaborare, au fost denumite „newcomers”. Acestea întâmpină dificultăți comune în dezvoltarea infrastructurii: crearea unei politici naționale și a unei strategii, elaborarea cadrului legal și apariția unui organism responsabil cu gestionarea și cu pregătirea forței de muncă.
Obiective „nucleare”
„Toate statele <<newcomer>> au adoptat cadrul legal propus de IAEA, act care reprezintă ghidul de utilizare al programului nuclear”, a spus Abdelmajid Caoui, fost secretar general al Nuclear Research Center of Morocco. Marocul, o putere nucleară, a găzduit Integrated Nuclear Infrastructure Review (INIR), în octombrie 2015.
În prezent, în Belarus se construiește prima centrală nucleară. Situată în Ostrovets, centrala va avea două reactore moderne, gata pentru a fi utilizate în 2018, respectiv 2020.
„Belarusul a luat decizia de a se îmbarca în programul nuclear în 2008, pentru a-și asigura consumul de energie, diversificând resursele, dar și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Vom construi o centrală nucleară bazată pe standardele IAEA”, a spus Mikhail Mikhadiuk, Ministrul Adjunct al Energiei din Belarus, care a prezentat o schiță cu obiective, în cadrul întâlnirii.
INIR: Asistență din partea IAEA
„INIR este cel mai important serviciu oferit statelor membre, de către IAEA, în domeniul de dezvoltare al infrastructurii nucleare. Sfătuiesc fiecare stat membru, care se gândește la elaborarea unui program nuclear, să ia în calcul posibilitatea de a găzdui o misiune INIR”, a spus Mikhail Chudakov, directorul general adjunct în cadrul IAEA (Head of the Department of Nuclear Energy).
Începând cu 2009, IAEA a dus la capăt 17 misiuni, în 13 țări.
La întâlnire au fost dezbătute și riscurile financiare la care se expun statele, dar și cum să le atenueze. Complexitatea energiei nucleare și costurile energiei, mereu schimbătoare, reprezintă în continuare puncte de interes pentru întâlnirile viitoare alea IAEA.
Sursa: IAEA
Sursa foto: Directorate for NPP Construction, Belarus