Miniștrii și alți oficiali de nivel înalt din peste 30 de țări au luat parte, pe 11 februarie, la lansarea „Centre of Excellence for Clean Energy” din Bali (Centrul de Excelență pentru Energie Nepoluantă), pentru a stimula inovația și cooperarea în domeniul utilizării energiei „curate”.
Peste 1000 de lideri din guverne, industrie sau cercetare au luat parte, pe 11 februarie, la Bali Clean Energy Forum (BCEF). Conferința a fost găzduită de Directorul Executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol și Ministrul Energiei și Resurselor Minerale din Indonesia, Sudirman Said. Evenimentul a durat două zile și, potrivit participanților, a avut un rol important în accelerarea implementării sistemelor de energie nepoluantă, dar și în sporirea eficienței energetice din întreaga lume.
Tema centrală a evenimentului a fost „reducerea decalajelor dintre state și promovarea unui parteneriat global”. BCEF își propune să cerceteze modul în care parteneriatele internaționale vor influența progresul statelor, indiferent de stadiul de dezvoltare în care se află acestea. Astfel, țările partenere își vor putea împărtăși experiența, tehnologiile și cele mai bune tehnici, pentru a spori implementarea sistemelor de energie nepoluantă. Un prim pas spre acest obiectiv a fost lansarea „Centre of Excellence for Clean Energy”, o inițiativă coordonată de Indonesia și IEA. Centrul din Bali își propune, cu ajutorul sponsorilor și partenerilor, să elaboreze cercetări de nivel mondial pentru a spori eficiența energetică, în special de tip regenerabil și nepoluant.
„IEA crede cu tărie că trecerea la un sistem de energie nepoluantă, la nivel global, necesită un nou tip de colaborare, cum lumea nu a mai văzut până acum. Acest parteneriat dintre IEA și Centrul de Excelență reprezintă un pas uriaș în acestă direcție”, a spus Dr. Birol, în cadrul conferinței.
Lansarea centrului reprezintă un moment important pentru modernizarea agenției, facilitează deschiderea ușilor pentru economiile emergente și sporește securitatea energetică a statelor partenere. Astfel, IEA își întărește statutul de centru global care promovează eficiența energetică, utilizând energie care nu poluează.
IEA va pune la dispoziția Centrului de Excelență o serie de expertize în domeniul cercetat de cele două instituții, din baza de date a agenției (Technology Collaboration Programmes – TCP). Este un prim semn că IEA își va respecta angajamentele față de Centrul din Bali, Indonesia. Sistemul TCP dispune de 39 de programe, conținând peste 6000 de experți din 51 de țări. Dintre cele 39, doar 6 programe TCP vor fi puse la dispoziția Centrului, abordând subiecte precum: eficiența energetică și implementarea energiilor de tip geotermal.
Dr. Birol a încurajat toate țările participante la BCEF să integreze energia nepoluantă în sistemele lor, fie că este vorba despre import sau export. Totodată, a menționat că parteneriatul international este fundamental pentru reducerea costurilor pe care le presupune consumul energetic: „Împreună putem deschide ușile unei noi ere a parteneriatelor pentru utilizarea de energie nepoluantă, în Indonesia, partea de sud-est a Asiei și chiar mai departe.”
Dintre țările prezente la BCEF, 17 au acceptat să ratifice o declarație ministerială („Ministerial Declaration on Clean Energy”), care pune accent pe intensificarea colaborării, pentru o cercetare mai eficientă. De asemenea, declarația subliniază și necesitatea atingerii obiectivelor climatice comune, prin dezvoltarea și utilizarea tehnicilor de energie nepoluantă.
Sursa: IEA
Sursa foto: Insternational Institute for Applied Systems Analysis