6 iulie 2016

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei doamna Corina Popescu a participat la conferința „Servicii suport pentru industria energetică”

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Corina Popescu a participat miercuri, 6 iulie, la conferința „Servicii suport pentru industria energetică”, organizată în cadrul evenimentului Energy Breakfast Club de publicația Energynomics. Doamna Corina Popescu a subliniat importanța cărbunelui în Strategia Energetică Națională, vorbind și despre viitorul acestei industrii.
„Activitatea de minerit în România este preponderent dezvoltată în două regiuni: regiunea Văii Jiului cu exploatarea resurselor de huilă și regiunea din zona Gorjului cu exploatare de lignit. Cele două tipuri de exploatări sunt diferite, fiecare cu problemele proprii. Emisiile de metan sunt specifice activității de exploatare din bazinul Văii Jiului. Este clar că la nivel european există o tendință ca reducerea gazelor cu efect de seră să se intensifice. Tot la nivel european avem un target de reducere a emisiilor cu efect de seră de 20% pentru anul 2020, care s-ar putea transforma în 40%. Două sunt motivele pentru care mineritul se află în situația în care este acum: unul este legat de forța de muncă, iar altul de lipsa acută a investițiilor în activitatea de minerit/exploatare. Acesta sunt motivele pentru care cărbunele nu este competitiv”, a declarat Secretarul de Stat în Ministerul Energiei.
Doamna Corina Popescu a precizat că se așteaptă ca dezvoltarea tehnologică să vină în susținerea acestui tip de activitate.
„Este clar că presiunea pe acest sector va exista foarte mult, dar aici apare întrebarea: are România nevoie de cărbune? Răspunsul este da, avem nevoie de cărbune. Trebuie să vedem cum reușim să folosim această resursă în așa fel încât să atingem țintele necesare. Cărbunele își va găsi un loc în Strategia Energetică a României. Este un domeniu în care acum se întâmplă ceva dureros, dar prin anumite transformări se poate salva o parte din acesta. Mă aștept ca dezvoltarea tehnologică să vină în susținerea acestui tip de activitate”, a conchis Secretarul de Stat Corina Popescu.