7 martie 2016

Secretarul de Stat Cristian Bușu a participat la evenimentul „Romania Investor Days in London”

Secretarul de Stat Cristian Bușu a reprezentat Ministerul Energiei la evenimentul „Romania Investor Days in London”, organizat pe 1 și 2 martie la Londra de către Fondul Proprietatea, în parteneriat cu Wood&Company. La eveniment au luat parte investitori instituționali interesați de piața de capital din România, specializați pe piețele din regiunea central est-europeană.

În cadrul întâlnirii, Secretarul de Stat Cristian Bușu a prezentat strategia și obiectivele Ministerului Energiei, cu referire la privatizările și listările companiilor de stat, la care ministerul este acționar. Totodată, demnitarul român a promovat oportunitățile investiționale din România.
Secretarul de Stat Cristian Bușu a vorbit despre elaborarea Strategiei Energetice a României, dar și despre alte aspecte importante ale reformei structurale pe care actuala echipă ministerială o implementează în sectorul energetic: instrumentarea unui program de finanțare prin bursă, mobilizarea rezervelor interne, dar și necesitatea unui parteneriat de încredere între Minister și stakeholderi.
Cristian Bușu a prezentat și proiectele în curs de pregătire pentru perioada 2016-2017. Astfel, demnitarul a făcut referire la „Oferta Publică Primară pentru vânzarea unui pachet de 15% acțiuni nou emise, prin majorare de capital” pentru SPEEH Hidroelectrica S.A, respectiv Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. În plus, Cristian Bușu a menționat că prin participarea Fondului Proprietatea, pachetul de listare de la Hidroelectrica ar putea ajunge la 20-25% din acțiuni. Dacă pentru Hidroelectrica se așteaptă ca instanța judecătorească să declare închisă procedura de insolvență, Complexul Energetic Oltenia derulează un program de restructurare și eficientizare a activității, în vederea creșterii atractivității pentru investitori. Ulterior, procesul de lansare a ofertei publice primare va fi reluat.
Printre aspectele subliniate de Cristian Bușu cu privire la necesitatea unor investitori în sectorul energetic, amintim: explorarea unor noi zăcăminte de petrol și gaze, dezvoltarea sectorului de exploatare și valorificare a cărbunelui, modernizarea capacității de producție de electricitate, creșterea capacității de stocare și stimularea exportului.
Cu ocazia evenimentului, investitorii au beneficiat de o imagine în ansamblu asupra economiei românești, de o interacțiune cu cei mai importanți factori de decizie și cu managementul de top al celor mai mari companii românești care sunt sau care urmează să fie listate la bursă.