Ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu, s-a întâlnit luni, 7 martie 2016, cu E.S. Gerhard Reiweger, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Austria în România.
Întâlnirea a prilejuit un schimb de informații privind principalele aspecte ale colaborării economice româno-austriece în domeniul energetic, șeful misiunii diplomatice abordând punctual unele probleme ridicate de companiile austriece investitoare în România, în special în domeniul energiei regenerabile.
La rândul său, ministrul Grigorescu a apreciat pozitiv poziția Austriei în topul statelor investitoare în țara noastră, precum și importanța activității investiționale a companiilor austriece, inclusiv în domeniul energetic.
Demnitarul român a prezentat procesul de elaborare a Strategiei Energetice Naționale: 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, precum și aspecte privind dezvoltarea infrastructurii care să asigure interconectarea sistemului energetic național cu cel european, în special în domeniul gazelor naturale, menționând proiectul BRUA, acceptat de Comisia Europeană, care va lega Bulgaria de Austria prin România și Ungaria.
”Conducerea Ministerului Energiei cunoaște problemele investitorilor austrieci în domeniul energiei, este în contact cu majoritatea acestora, iar printr-o politică echilibrată și realistă, care se va reflecta și în Strategia Energetică Națională, se dorește crearea unui mediu investițional favorabil dezvoltării multiplelor proiecte existente în domeniu”, a declarat ministrul Victor Grigorescu, asigurându-i pe investitorii din Austria de disponibilitatea colectivului ministerului la dialog, inclusiv pentru abordarea unor noi proiecte.
Elemente de background:
La 30 noiembrie 2015 (date disponible), valoarea schimburilor comerciale româno-austriece a fost de 3,5 miliarde de euro, locul 9 în topul partenerilor comerciali ai ţării noastre, din care export 1,3 miliarde de euro (a 10 – a piaţă de desfacere a produselor româneşti) şi import 2,2 miliarde de euro (a 8-a ţară furnizoare de mărfuri în România).
Schimburilor bilaterale au avut în 2015 o evoluţie pozitivă, ritmul de creştere al acestora (+9,5%), fiind superior mediei evoluţiei comerţului exterior românesc în ansamblu. La aceasta au contribuit atât majorarea exportului (+9,7%), cât şi a importului (+9,5%), comparativ cu perioada similară din 2014.
La 31 ianuarie 2016, conform datelor statistice ONRC, numărul societăţilor româneşti cu capital austriac s-a ridicat la 7.049 (cu o pondere de 3,49% în numărul total al societăţilor cu capital străin înregistrate în ţara noastră), cu un capital total investit (investiţii directe) de 4,86 miliarde de euro (locul 2, pondere 12,25% din totalul capitalului străin subscris).
Biroul de Comunicare Publică și Relați Publică