15 iunie 2016

Secretarul de Stat Corina Popescu participă la cea de-a 13-a ediție a Forumului European pentru Energie

Secretarul de Stat din Ministerului Energiei, doamna Corina Popescu, a participat marți, 14 iunie, la cea de-a 13-a ediții a Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est (FOREN), care se desfășoară în perioada 12-16 iunie la Costinești. Corina Popescu a participat la dezbaterea „Uniunea Energetică a Europei Centrale și de Est pentru integrare regională și securitate în alimentarea cu energie”, unde a vorbit despre noua Strategie Energetică a României și alinierea acesteia la standardele europene. De asemenea, Secretarul de Stat a participat și la workshop-ul Internațional VLER cu tema „Tinerii energeticieni pregătiți pentru provocările energeticii de mâine”.
„În ceea ce privește Strategia Energetică, România nu mai poate avea o abordare locală, ci are nevoie de o abordare la nivel regional. Avem o serie de obligații la nivel european, pe care trebuie să le transpunem în noua Strategie Energetică Națională. România are o poziție-cheie în această regiune”, a declarat Corina Popescu, în cadrul dezbaterii „Uniunea Energetică a Europei Centrale și de Est pentru integrare regională și securitate în alimentarea cu energie”.
Secretarul de Stat a subliniat că România poate să joace un rol-cheie în toate dezbaterile existente în acest moment la nivel european vizavi de două subiecte importante aflate pe agenda Comisiei Europene: pachetul privind securitatea energetică durabilă și new market design. „În dezbaterile avute la nivel european, România va participa cu puncte de vedere profesioniste susținute de specialiști, în așa fel încât să devenim o țară cu o poziție proactivă, care își transmite punctele de vedere susținute cu argumente și decizii profesioniste pentru ca interesele României să fie bine reprezentate în legislația stabilită la nivel european”, a afirmat Secretarul de Stat.
Corina Popescu a transmis un mesaj și pentru investitori. „Dacă noi începem să gândim strategic la nivel regional securitatea energetică a României, proiectele trebuie să le definim tot în context regional. Și firmele din România trebuie să își desfășoare activitatea și afară, nu doar în interiorul țării noastre. Aceștia sunt pași pe care multe dintre alte țări i-au făcut deja. Avem specialiști foarte buni, recunoscuți la nivel internațional, avem experiență în proiecte dezvoltate cu succes în trecut. Este momentul ca România să capete curaj și să se afirme la nivel internațional”, a conchis   Secretarul de Stat.
Tot în cadrul FOREN, Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, doamna Corina Popescu, a vorbit cu membri ai VLER (Viitorii Lideri Energeticieni din România) despre oportunitățile pe care le are tânăra generație și despre cum pot fi acestea fructificate, în cadrul workshop-ului cu tema „Tinerii energeticieni pregătiți pentru provocările energeticii de mâine”.

„Mă bucur când am ocazia să le vorbesc unor tineri. Asta pentru că eu cred că voi, tinerii,  sunteți una dintre cele mai valoroase resurse pe care le avem. M-aș opri azi la unul dintre pilonii strategiei energetice stabilite la nivel european, cel care se referă la cercetare, inovație și competitivitate. Acestea sunt așteptările noastre de la voi, tinerii. La nivel mondial există o schimbare de paradigmă, și vin cu un exemplu care m-a frapat săptămâna trecută, când am fost la o conferință în China. Toată copilăria mea a fost marcată de lucruri care purtau marca «Made in China», acum însă am văzut în China cum «Made un China» a devenit «Designed by China». Conceptul s-a modificat, nu mai este doar acel simplu model de a multiplica și a produce, ci acela de a defini. Așadar, invitația noastră este să faceți acest pas către inovație, de la «made in» către «designed by», astfel încât să aduceți proiecte inovative care să poarte marca «designed by Vler»”, a declarat Secretarul de Stat.
Doamna Corina Popescu a vorbit și despre dinamica de la nivel european și despre ce oportunități au tinerii în acest caz. „Paradigma la nivel european se schimbă. Producția de energie regenerabilă capătă o pondere din ce în ce mai mare și atunci trebuie să dezvoltăm linii de interconexiune și în felul acesta este necesară o coordonare cât mai bună la nivel regional. Voi aveți capacitatea să realizați asta și vă puteți bază pe noi, cei care au deja o experiență în sector, să vă transmitem cunoștințele pe care le avem și de aici să porniți și să construiți voi un viitor care să fie al vostru. Noi, la Ministerul Energiei, susținem tinerii, promovăm internship-urile. Și mai vreau să vă mai spun că fiecare șansă care vi se oferă trebuie luată pentru că de multe ori trenul nu se oprește de două ori în gară”, le-a spus Corina Popescu tinerilor aflați la workshop.
De asemenea, Secretarul de Stat Corina Popescu a participat marți, 14 iunie, și la masa rotundă „Opțiuni pentru mixul de combustibil din regiune bazate pe analiza completă a costurilor”, unde a vorbit despre mixul energetic al României. „România are un mix energetic echilibrat, în care fiecare resursă își are locul bine stabilit. Noua Strategie Energetică a României va defini ponderea pe care fiecare resursă o va avea în mixul energetic”, a declarat Corina Popescu.

Secretarul de Stat Corina Popescu participă și miercuri, 15 iunie, la dezbaterea „Cercetarea în domeniul energetic, finanțare pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic”, din cadrul FOREN 2016. Din partea Ministerului Energiei, la FOREN 2016, la dezbaterile de miercuri, 15 iunie, participă și Secretarul de Stat Aristotel Jude.
În perioada 12-16 iunie 2016, se desfășoară  cea de-a 13-a ediție a FOREN 2016, Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală și de Est, organizat de Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, la Vox Maris Grand Resort, Costinești.