Secretarul de Stat Corina Popescu a participat astăzi, 11 mai, la lansarea studiului privind impactul schemei de sprijin a energiei regenerabile în România, realizat de PwC. Evenimentul de lansare a fost realizat sub egida Asociației Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC).
Invitată la conferința de lansare a studiului intitulat „Impactul schemei de sprijin a energiei regenerabile în România şi lecţii învățate de la anumite ţări din UE”, doamna Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre echilibrul care trebuie găsit între părțile interesate din piața de regenerabile, dar și despre principiile noii scheme de sprijin. „Tot ceea ce s-a întâmplat până acum a fost un dezechilibru introdus de această schemă ca urmare a acțiunilor și lobby-ului făcut de industria regenerabilelor și de marii consumatori. Intrarea în schema suport se va închide la 31 decembrie 2016, dar aceasta va produce efecte până în 2032. Practic, acum putem face o evaluare corectă a impactului certificatelor verzi în prețul final al energiei, pentru că putem aproxima cu un grad de eroare foarte mic numărul de certificate verzi ce vor fi emise”, a declarat Corina Popescu.
De asemenea, Secretarul de Stat a subliniat faptul că statul român trebuie să promoveze scheme de sprijin în urma unor studii de impact proprii. „În general, trebuie stabilite măsuri clare de acțiune în cazul în care se constată anumite deviații. Măsurile trebuie cunoscute de la început, ele nu trebuie stabilite în timpul jocului. Aceasta a fost o schemă de suport de succes, iar statul a acționat și a sprijinit și marii consumatori, fiind prima țară din Europa care a obținut exceptarea de la plata certificatelor verzi a marilor consumatori industriali energo-intensivi”, a mai declarat Corina Popescu.
În 2014, conform raportului de țară, România a avut o pondere a resurselor regenerabile de energie în consumul brut final de energie de 26,27%. Pe baza acestor valori, România a avut al treilea cel mai mare procent de realizare a obiectivului pentru 2020, în grupul UE28. „Atrag atenția asupra faptului că toată energia regenerabilă produsă în România a fost considerată ca fiind consumată în România, și nu exportată, astfel ajungând la cota de 26.27%. Fac precizarea că energia regenerabilă se exportă doar în măsura în care aceasta este însoțită de garanția de origine. Este bine să existe o prezentare obiectivă și nu este în favoarea nimănui prezentarea distorsionată a anumitor lucruri, cum ar fi exportul energiei regenerabile și faptul că tot consumatorul ar suporta schema de suport”, a explicat Secretarul de Stat.