11 mai 2016

Măsuri de protecție socială pentru angajații disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Companiei Națională a Uraniului S.A., aprobate în ședința de Guvern

În ședința de Guvern de astăzi a fost adoptată o Ordonanță de Urgență prin care persoanele disponibilizate ca urmare a reducerii activității Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Companiei Națională a Uraniului S.A. vor putea beneficia de măsuri de protecție socială.
„Mă bucur să anunțăm astăzi că putem oferi o protecție socială reală angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara și de la Compania Națională a Uraniului. Ne aflăm, precum se cunoaște într-o situație dramatică în aceste companii, pentru că nu s-au luat măsurile necesare la timpul lor și prin această neglijență s-a pus în pericol viitorul lor, dar și situația socială a angajaților. Conform ordonanței aprobate astăzi, care este o modificare a anexei Ordonanței 36, creăm cadrul legal prin care eventuale persoane disponibilizate în baza unui potențial plan de disponibilizare vor putea beneficia, pe lângă indemnizația de șomaj, și de venituri de completare”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la finalul ședinței de Guvern.
Prin Ordonanța de Urgență adoptată astăzi, Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate pe baza planurilor de disponibilizare. Prin aceste modificări, Executivul a stabilit ca pe lângă măsurile de protecție socială acordate de companii, pentru atenuarea impactului social, angajații disponibilizați ca urmare a reducerii activității celor două societăți energetice să primească și venit lunar de completare.
„Aș vrea să fie clar și să se înțeleagă că suntem în mijlocul unui proces extrem de important de reașezare pe drum corect a mineritului. Și că acest proces este strict legat de securitatea energetică a României. Din păcate, în ultimii ani, nu s-a făcut aproape nimic în ceea ce privește eficientizarea acestui domeniu, astfel că importante companii miniere au ajuns în situații dificile din punct de vedere financiar, fără planuri de perspectivă și fără a face transformările necesare de o manieră treptată, ceea ce ar fi presupus o tranziție firească și suportabilă. Adoptăm în această perioadă măsurile care se impun, astfel încât să nu periclităm viitorul mineritului în România. Sunt nemulțumit, trebuie s-o spun, de faptul că această situație complicată a devenit subiect de campanie electorală, mai ales atunci când cei care aduc în discuție acest subiect sunt cei care, în trecut, au avut datoria să nu lase aceste companii să ajungă într-o situația dificilă. Vă asigur că în ciuda dificultăților vom reuși să salvăm aceste companii și să evităm un pericol real la adresa securității energetice”, a mai declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.
Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.
După publicarea în Monitorul Oficial a acestui act normativ, vor fi elaborate proiecte de Hotărâre pentru punerea în aplicarea a măsurilor de protecție sociale stabilite prin Ordonanța de urgență adoptată astăzi, în baza Planurilor de disponibilizare aprobate în condițiile legii.