Raport final al Comitetului de minerit cu privire la starea Complexului Energetic Hunedoara. Documentul va fi baza discuțiilor cu Comisia Europeană privind salvarea mineritului din Valea Jiului

Membrii Comitetului pentru activitatea minieră, Grupul de Lucru Huilă, s-au întrunit joi, 12 mai, la sediul Ministerului Energiei, sub coordonarea doamnei Secretar de Stat Corina Popescu. În cadrul grupului de lucru a fost prezentat raportul final cu privire la sectorul minier huilă.


Complexul Energetic Hunedoara se află în acest moment într-o situație extrem de delicată, însă suntem aici să luăm decizii cerebrale, în așa fel încât zona Văii Jiului să nu aibă de suferit. Ceea ce se întâmplă acum la CEH este rezultatul unor acțiuni iresponsabile, al unor lupte și ambiții personale, care nu fac decât rău Complexului. Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce putem face pentru a salva mineritul din Valea Jiului. Sunt încrezătoare că acest raport al Comitetului de coordonare pentru activitatea minieră este o un pilon important în materialul pe care îl pregătim pentru discuțiile cu Comisia Europeană”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu.
Membrii grupului de lucru Huilă au prezentat în cadrul Comitetului un material final cu privire la starea mineritului din Valea Jiului, material care va reprezenta o bază solidă pentru dicuțiile pe care Ministerul Energiei le va avea luna aceasta cu Comisia Europeană. Raportul final prezentat astăzi în Comitet dezvoltă și completează planul de salvare a mineritului din Valea Jiului prin păstrarea a două mine viabile și a câte unui grup de la Termocentrala Deva și respectiv Termocentrale Paroșeni.
De asemenea, în cuprinsul materialului a fost prezentat și un calendar de acțiuni, cu pașii care trebuie urmați în varianta accesării unui ajutor de stat.
La întâlnirea de joi, 12 mai, a grupului de lucru Huilă din cadrul Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră, au participat: Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului; Petre Bican, Universal Cerc Proiect; Virginia Popescu,  director financiar CEH; Viorel Stancu – director Direcția Minieră CEH; Constantin Jujan, consilier CEH; Oana Stoicuța – șef Serviciu Strategie CEH; Cosmin Chiuzan – director CEH; Dana Barbu, DGPE Ministerul Energiei; Dan Gheorghiu, președinte ISPE; Petre Nica, Președintele Sindicatului Muntele CEH; Domokos Laszlo, reprezentant sindicat SNIMVJ.