9 noiembrie 2022

Romania – SUA: Finanțare în valoare de 3 miliarde de dolari de la US EXIM pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat astăzi la Conferința ONU privind schimbările climatice – COP27. Cu această ocazie ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit de la președintele băncii americane US Exim Bank Reta Jo Lewis scrisorile de intenție pentru finanțarea construcției celor două noi unități ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. La ceremonia desfășurată în Egipt au participat președintele României Klaus Iohannis, Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, și Secretarul Adjunct Biroul Resurse Energetice Geoffrey R. Pyat.

Investim în dezvoltarea programului nuclear civil al României! Parteneriatul strategic dintre România 🇷🇴 și SUA 🇺🇸 în domeniul energiei este unul puternic. Astăzi în prezența președintelui României Klaus Iohannis, a Reprezentantului Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, și a lui Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary Bureau of Energy Resource, la Conferința ONU privind schimbările climatice – COP27, am avut onoarea să anunț împreună cu președintele US EXIM Bank Reta Jo Lewis sprijinul ferm pentru acordarea finanțării de către US EXIM pentru construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

US EXIM a emis două scrisori de intenție pentru proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă:

• o scrisoare de intenție pentru un prim împrumut de circa 50 milioane dolari care va sprijini derularea Fazei 2 a proiectului unităților 3 și 4 (Faza 2 va începe trimestrul al doilea din 2023).
• a doua scrisoare de intenție va fi o scrisoare pentru un împrumut de 3 miliarde dolari care va acoperi contribuția americană în proiectul în ansamblul său.

Aceste linii de finanțare vor fi susținute prin intermediul acordului de sprijin discutat cu Guvernul României. Este un pas extrem de important în realizarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Totodată, prin anunțul de astăzi, SUA dă un semnal politic puternic că susține financiar dezvoltarea programului nuclear civil al României. Vreau să le mulțumesc președintelui României Klaus Iohannis, prim – ministrului României Nicolae Ionel Ciucă, colegilor de la SNN și partenerilor americani de la Departamentul pentru Energie (DOE) și Departamentul de Stat pentru suportul acordat. Da, România va deveni independentă energetic și, totodată, ne vom asigura securitatea energetică și cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.