5 mai 2022

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat la conferința Ministerială Regională ”SOUTHEASTERN ENERGY TRANSITION”

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat astăzi la conferința Ministerială Regională ”SOUTHEASTERN ENERGY TRANSITION – Regional Cooperation for Energy Security, Diversification and Green Transition” și la Expert Task Force Group, la Sofia. Din delegația României au făcut parte și Aristotel Jude – Director General Romgaz, Ion Sterian – Director General Director Transgaz, Gabriel Andronache – Director Transelectrica și Răzvan Popescu – Director Economic Romgaz.
Ministrul Energiei a luat parte și la lucrările primului grup operativ regional, ca parte a Platformei UE de achiziție în comun a gazelor naturale. Platforma urmărește să sporească influența Uniunii Europene pe piața de energie, în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale a Uniunii. Acest mecanism va contribui la o eficientizare a utilizării infrastructurii energetice.
Am discutat despre platforma comună de achiziții de gaze a Uniunii Europene, care va implica și state din Balcanii de Vest și trei parteneri estici asociați. Lucrăm împreună pentru diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, pentru a reduce dependența de Rusia”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.
Totodată, ministrul Energiei Virgil Popescu și ministrul Energiei din Bulgaria Alexander Nikolov au semnat Declarația de sprijin Bulgaria-România pentru proiectul intitulat Cross-Border Renewable Generation Deployment (BG-RO Cross-ReGen). Astfel, Ministerul Energiei din România și Ministerul Energiei din Republica Bulgaria vor colabora în procesul de dezvoltare accelerată și integrare transfrontalieră a potențialului crescut de producție a energiei din surse regenerabile, identificate în regiunile din nordul Bulgariei și sudul României.
La conferință au participat Kiril Petkov – prim – ministrul Bulgariei, Alexander Nikolov – ministrul Energiei Bulgaria, Konstantinos Skrekas – ministrul Energiei Grecia, Parviz Shahbazov – ministrul Energiei Azerbaidjan, Alparsan Bayraktar – secretar de stat ministerul Energiei Turcia, Zorana Mihajlović – ministrul Energiei Serbia, Kreshnik Bekteshi – ministrul Economiei Macedonia de Nord, German Galushcenko – ministrul Energiei Ucraina și Ditte Julle Jőrgenson – Director General DG ENER Comisia Europeană, alături de specialiști în energie.