31 mai 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și Secretarul de Stat Cristian Bușu au participat la Energy Strategy Summit

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și Secretarul de Stat Cristian Bușu au participat marți, 31 mai, de la ora 9.00, la Energy Strategy Summit, eveniment organizat la Palatul Snagov, de Wing Media Energy Consulting, prin energynomics.ro în parteneriat cu reputate organizații ale industriei. Ministrul Energiei a vorbit despre Strategia Energetică a României. De asemenea, Secretarul de Stat Cristian Bușu a vorbit despre rolul important pe care România îl joacă în regiune, atât în ceea ce privește energia electrică, cât și gazele naturale.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vorbit în deschiderea evenimentului, alături de  Mihnea Constantinescu, ambasador pentru securitate energetică, Ministerul Afacerilor Externe, și de E.S. Richard L. Morningstar, director fondator şi preşedinte la Global Energy Center, în cadrul Atlantic Council, invitat special al summit-ului.
Două elemente-cheie pentru noua strategie energetică a României: interconectivitate, în sens larg, și avans tehnologic. România trebuie să-și propună interconectivitatea (interconectări fizice, interconectarea piețelor, interconectarea transatlantică), pentru o garanție în ceea ce privește securitatea și continuitatea aprovizionării cu energie. Securitate energetică înseamnă securitate națională. Avansul tehnologic este o precondiție ca România să nu mai fie un simplu importator de turbine, panouri sau agregate ci să își dezvolte o industrie pe orizontală, racordată la cele mai eficiente tehnologii”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Summit-ul din acest an a avut o secţiune distinctă dedicată echilibrării necesare dintre interesele naţionale ale României şi rolurile pe care energetica românească trebuie să şi le asume în regiune.
În deschiderea acestei secţiuni, punerea în context a discuţiei a fost asigurată de E.S. Richard L. Morningstar, director fondator şi preşedinte la Global Energy Center, în cadrul Atlantic Council, unul dintre cele mai importante grupuri de reflecţie independente care promovează leadership-ul constructiv și implicarea SUA în afacerile internaționale pe baza rolului central al comunității atlantice.
Fost ambasador al SUA în Azerbaijan (2012-2014), Richard L. Morningstar a funcţionat ca trimis special al Departamentului de Stat american pentru chestiuni energetice în regiunea Eurasia, între 2009 şi 2012. Expozeul domniei sale va fi introducerea perfectă pentru o discuţie despre modurile în care România se poate implica în complexul joc economic şi geopolitic al regiunii.
În cadrul acestei secțiuni, a vorbit Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Cristian Bușu.

„V-aș propune o abordare mai pragmatică – anume să identificăm pentru fiecare subsector din domeniul energetic interesele specifice ale României și punctele noastre tari și să creionăm pentru fiecare din acestea cum putem să ne promovăm respectivele interese la nivel regional. În ceea ce privește energia electrică, România este un exportator net. Este evident, de aceea, că jucăm un rol important în regiune, iar faptul că am reușit să realizăm cuplarea piețelor pentru ziua următoare cu vecinii noștri din Europa Centrală, în formatul Cehia – Slovacia – Ungaria – România, ne oferă posibilitatea să gestionăm mai profitabil această poziție de exportator de care ne bucurăm. (…) În ceea ce privește gazul natural, perla coroanei probabil, dacă este să mă exprim metaforic, România joacă un rol pivotal ca legătură între piețele din Europa de Sud și cele din Europa de Est. România este și acum, și va deveni cu atât mai mult pe viitor, odată cu valorificarea resurselor din Marea Neagră, un furnizor important de securitate energetică în regiune”, a declarat Secretarul de Stat Cristian Bușu.
Evenimentul a reunit cei mai influenţi decidenţi din industria energetică din România la Palatul Snagov din apropierea Bucureştiului, pentru o amplă dezbatere profesională dedicată Strategiei Energetice Naţionale. De asemenea, au participat înalţi oficiali din Guvern şi din autorităţile de reglementare, manageri de top ai marilor companii, reprezentanţi avizaţi ai asociaţiilor profesionale, experţi români şi străini din mediul academic şi universitar.
Summit-ul pentru Strategia Energetică a fost un eveniment cu sesiuni plenare și dezbateri în format masă rotundă. Discuțiile au acoperit o gamă largă de subiecte, de la rolul sistemului energetic din România în actualul context regional turbulent, la viitorul venerabilei industrii locale de petrol și gaze, la soluțiile posibile pentru revigorarea sectorului cărbunelui, la elementele implicate în dezvoltarea viitoare a sectorului de utilități, precum și la maturizarea accelerată a producției din resurse regenerabile.
Până la finalul lunii iunie, Ministerul Energiei va finaliza raportul integrat de analiză calitativă a sectorului energetic. Potrivit angajamentelor oficiale, raportul va fi “baza factuală și conceptuală a elaborării Strategiei Energetice, cu propunerile necesare de soluții, căi de acțiune și recomandări”. Din 15 august, urmează să demareze modelarea cantitativă, cu minim trei scenarii de dezvoltare, pentru ca pe 15 septembrie să fie comunicată forma finală a strategiei energetice, împreună cu anexele tehnice aferente.