26 august 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, au discutat despre pregătirea sezonului de iarnă și datoria RADET către ELCEN

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a avut vineri, 26 august, o întâlnire de lucru cu Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, la sediul Primăriei Generale a Capitalei. Discuțiile s-au axat pe stadiul pregătirilor pentru sezonul rece, evaluarea activităților celor două entități responsabile în asigurarea agentului termic în Capitală, respectiv Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) și Electrocentrale București (ELCEN), dar și pe situația financiară a acestora.

„Așa cum am stabilit la întâlnirea precedentă, dispeceratul comun ELCEN-RADET pentru reparații și avarii funcționează, iar în prezent lucrările de reparații sau modernizări se desfășoară cu o coordonare clară între cele două instituții. Avem un nou Consiliu de Administrație, sperăm ca noua conducere să vină cu soluții, iar bucureștenii să nu aibă de suferit în sezonul rece”, a declarat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a punctat, în cadrul ședinței de lucru, necesitatea ca ELCEN și RADET să demareze în perioada imediat următoare o analiză de risc a sistemului de termoficare și să traseze un plan de acțiuni pentru perioada de iarnă. „Vreau să stabilească împreună un plan de acțiuni. Dacă se întâmplă, de exemplu, să fie decuplat un CET în plină iarnă, ambele entități să știe exact ce au de făcut, care este ordinea de alimentare, ce manevre au de făcut, cum să reruteze agentul termic, la ce costuri se ridică aceste manevre etc. Avem nevoie de acest plan în cel mai scurt timp posibil pentru a ști exact unde trebuie să intervenim”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
În ceea ce privește datoria istorică a RADET către ELCEN, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că se verifică istoricul creanței, precum și protocolul semnat în anul 2008, care prevedea, printre alte aspecte, că o parte din subvenția pentru căldură, către populație, să fie suportată și de către Guvern. „Am stabilit o comisie de lucru formată din reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, RADET și ELCEN, care să analizeze din punct de vedere financiar și juridic datoria istorică. Suntem cu subvenția la zi, avem planuri de investiții”, a explicat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Astfel, prin grupul de lucru nou înființat se dorește identificarea unor soluții prin care și celelalte instituții ale statului, care s-au angajat prin acest protocol, să se implice, astfel încât, să nu existe disfunctionalități pe timpul iernii în livrarea agentului termic către populație.
Ministrul Energiei a declarat, la rândul său: „Este necesară identificarea surselor de finanțare, astfel încât ELCEN să nu întâmpine dificultăți în producția agentului termic, mai ales că societatea are de achitat datorii către furnizorii de gaze, către bănci, dar și către stat. O lipsă acută a banilor poate afecta considerabil activitatea ELCEN”.
Cei doi oficiali au agreat ca la începutul lunii septembrie să reia tema finanțării într-o întâlnire la care să participe atât reprezentanții RADET și ELCEN, cât și specialiști din Ministerul Energiei și Primăria Capitalei, pentru a găsi cea mai bună soluție pentru ca ambele companii să aibă bani pentru a-și desfășura coerent activitatea.