29 iunie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pe tema situației ELCEN-RADET

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a avut o întâlnire cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și cu directorul ELCEN București, Marcel Nicolaescu, în care au discutat găsirea unei soluții pentru rezolvarea situației ELCEN-RADET. Deocamdată, a fost agreată o soluție pe termen scurt, urmând ca în perioada următoare, după ce vor fi asigurate pregătirile pentru sezonul rece, să se lucreze la o rezolvare a problemei pe termen lung.

„Interesul nostru este să ne facem datoria, în contextul actual și să asigurăm livrarea agentului termic către bucureșteni. Din evaluarea noastră, o parte din neajunsuri au fost determinate de o serie de probleme de comunicare din trecut și de problemele financiare. Este o situație istorică dificilă care se apropie de o anumită limită. Propunerea mea este să facem o comisie comună cu reprezentanți ai celor două entități, pentru a stabili un calendar de revizii și reparații, astfel încât impactul asupra populației să fie minim. Dacă este necesară o mediere în cadrul comisiei, să fim noi, eu și doamna primar, cei care tranșăm lucrurile”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

În cadrul discuțiilor s-a stabilit că joi, 7 iulie, comisia comună va prezenta un grafic al lucrărilor de revizie și reparație efectuate în concordanță de RADET și ELCEN. De asemenea, ministrul Energiei a solicitat reluarea ședințelor comune pe care RADET și ELCEN le-au avut pe durata sezonului de iarnă.
„Pentru asigurarea agentului termic în perioadă de iarnă, reparațiile urgente la rețeaua de termoficare ar însemna circa 3,5 milioane de euro. La prima ședință a Consiliului General al Municipiul București, care va fi joi, vom elabora unui proiect prin care să se aprobe suma de 3,5 milioane de euro pentru reparațiile necesare. Totodată, ne vom gândi împreună cu Direcția Economică la o soluție prin care să identificăm resursele financiare necesare reducerii datoriei pe care RADET o are către ELCEN. Vă transmit cât mai curând posibilitatea de a plăti în regim de urgență, prin rectificare bugetară, o parte din această datorie prin trasarea unui grafic de plată”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

La rândul său, directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat: „Din punctul meu de vedere, există disponibilitatea totală a ELCEN-ului de a face echipă cu RADET, pentru a asigura un serviciu de calitate, atât în perioada verii, cât și în perioada sezonului rece. Sunt convins că vom găsi toate soluțiile și financiare ca în perioada următoare, astfel încât ambele entități să aibă un aport cât mai bun la furnizarea agentului termic”.
Reamintim că RADET înregistra la data de 1 iunie 2016 o datorie de 3,62 miliarde de lei către ELCEN, datorie acumulată de-a lungul anilor. La rândul său, ELCEN are datorii de 1,74 miliarde de lei, către furnizorii de combustibil, bugetul de stat și instituții bancare.