Strategia International Energy Agency (IEA) bazată pe tehnologiile și politicile energetice existente ar putea reduce cu 50% emisiile poluante, a patra cea mai mare amenințare pentru sănătatea omului, până în 2040.
În fiecare an, aproximativ 6,5 milioane de decese sunt legate de poluarea aerului, iar numărul acestora va crește semnificativ în următoarele decenii dacă sectorul energetic nu va lua măsuri de reducere a emisiilor. Poluarea aerului este o problemă care se resimte în întreaga lume, deoarece 80% din măsurătorile efectuate în mediul urban relevă faptul că nu se respectă standardele de calitate a aerului stabilite de către Organizația Mondială a Sănătății. În acest ritm, decesele premature cauzate de poluarea aerului ar putea crește de la 3 milioane la 4,5 milioane, până în anul 2040, cu precădere în țările în curs de dezvoltare din Asia. În același timp, decesele premature provocate de poluarea aerului de uz casnic vor scădea de la 3,5 milioane la 3 milioane în aceeași perioadă, cu toate că ele continuă să fie puternic legate de sărăcie și incapacitatea de a avea acces la energia modernă.
În prima sa analiză aprofundată a calității aerului, World Energy Outlook (WEO) indică o scădere lentă a acestui indicator până în anul 2040. Cu toate acestea, problema este departe de a fi rezolvată și schimbările la nivel mondial evidențiază puternice diferenţe regionale: emisiile continuă să scadă în țările industrializate. În China, semnele recente de declin sunt consolidate. Dar, în general, emisiile cresc în India, Asia de Sud-Est și Africa, la fel cum creșterea așteptată a cererii de energie minimalizează eforturile de politică legate de calitatea aerului.
Raportul prezintă strategii adaptate la situația diferitelor țări pentru a oferi un aer mai curat pentru toți. Un ”scenariu al aerului curat” demonstrează modul în care opțiunile de politică energetică susținute de o creștere de 7% în totalul investițiilor de energie până 2040 produc o îmbunătățire accentuată a sănătății. În conformitate cu un astfel de scenariu, decese premature provocate de poluarea aerului exterior ar scădea cu 1,7 milioane până în 2040.
„Aerul curat este un drept fundamental al omului, dar pentru majoritatea populației lumii, acesta lipsește. Nici o țară, fie ea bogat sau sărac, nu poate pretinde că sarcina combaterii poluării aerului este completă. Dar guvernele trebuie să acționeze acum. Politicile și tehnologiile energetice testate pot livra reduceri majore ale gradului de poluare a aerului din întreaga lume și să aducă beneficii pentru sănătate, să ofere un acces mai larg la energie și să asigure durabilitatea. Trebuie să revizuim abordarea noastră astfel încât comunitățile să nu fie forțate să sacrifice aerul curat, în schimbul creșterii economice. Implementarea strategiei AIE poate împinge nivelurile de poluare legate de energie într-un declin abrupt în toate țările. Aceasta poate livra, de asemenea, accesul universal la energie modernă și un declin al emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial, cât și facturi de import mai mici pentru combustibilii fosili în multe țări”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.
Aliniată cu strategia sa de politici energetice pentru un aer mai curat, raportul special WEO scoate în evidență trei domenii-cheie pentru acțiunile guvernului:
-Stabilirea unui obiectiv ambițios pe termen lung privind calitatea aerului, la care toate părțile interesate se pot abona;
-Punerea în aplicare a unui pachet de politici de aer curat pentru sectorul energetic, pentru a atinge obiectivul pe termen lung, bazându-se pe un mix de cost eficient al emisiilor directe;
-Asigurarea unei monitorizări eficiente de punere în aplicare, evaluare și comunicare: menținerea unei strategii necesită date fiabile, un accent continuu asupra respectării și asupra îmbunătățirii politicilor, dar și informarea publicului în timp util și într-un mod transparent.
Raportul WEO privind poluarea aerului poate fi consultat aici.
Sursa: International Energy Agency
Sursa foto: International Energy Agency