Secretarul de Stat Cristian Bușu a participat în perioada 25-26 august la evenimentul „Adriatic – Baltic – Black Sea Leaders Initiative Summit”, organizat de Ministerul Economiei din Republica Croația. Evenimentul s-a desfășurat la Dubrovnik, în Croația, și a avut ca principale teme de discuții securitatea energetică în regiunea Mării Adriatice – Mării Baltice – Mării Negre, beneficiile cooperării regionale în domeniul energetic, conectarea nordului cu sudul Europei și rolul terminalelor de gaz natural lichefiat în acest sens.
În cadrul mesei rotunde ce a avut ca temă de discuție „Consolidarea securității energetice la niveul UE”, Secretarul de Stat Cristian Bușu a punctat necesitatea cooperării regionale, ca o componentă esențială a politicii energetice UE și importanța menținerii Republicii Moldova în configurația energetică a Uniunii Europene.
„Pentru a beneficia de piețe regionale eficiente și coerente, este esențial ca în elaborarea mecanismelor de cooperare regională să se țină seama de punctele forte ale fiecărui stat, precum resursele energetice indigene, oportunitățile și vulnerabilitățile generate de poziția geostrategică, adecvarea generării, dezvoltarea infrastructurii, politicile de securitate energetică bazate pe un mix energetic optim sau soluțiile de stocare. Folosirea rațională, în raport cu sursele externe, a resurselor indigene reprezintă cheia securității energetice regionale și contribuie la scăderea prețurilor la energie prin instrumentele naturale ale pieței. De asemenea, menținerea Republicii Moldova în configurația energetică a Uniunii Europene este un element important pentru poziționarea noastră geopolitică, dar și un semnal de solidaritate la nivel european”, a declarat Secretarul de Stat.
Referitor la proiectele de interconectare transfrontalieră, Cristian Bușu a precizat că proiectele în care România este implicată în prezent au o contribuție majoră la securitatea energetică a regiunii, precum și la securitatea energetică a UE în ansamblu, deoarece acestea le permit o diversificare a surselor de energie.
„Aș dori să atrag atenția asupra coridorului vertical, care face legătura între rețelele de gaze din Grecia, Bulgaria și România. Acest proiect este esențial pentru îmbunătățirea securității energetice regionale dintre Europa de Sud și Europa de Est. Comisia Europeană sprijină, de asemenea, această inițiativă, precum și decizia de finanțare a conductei BRUA, dintre Bulgaria – România – Ungaria – Austria, ca o componentă a coridorului vertical”, a adăugat Cristian Bușu.
La discuții au participat domnul Tomislav Pavenic – Ministrul Economiei din Croația, doamna Georgette Lalis – Consilier principal al Directorului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, domnul David Koranyi – director în cadrul Atlantic Council și reprezentanți guvernamentali ai Poloniei, Albaniei, Lituaniei, Bosniei Herzegovina și Muntenegru.