Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, participă la Reuniunea comună informală a miniștrilor Energiei și mediului din UE (12 iulie 2016), respectiv la Reuniunea informală a miniștrilor Energiei din UE (13 iulie 2016), la Bratislava, în Republica Slovacă.
În perioada 12-13 iulie 2016, la invitaţia domnului Peter Žiga, ministrul Economiei din Republica Slovacă, domnul Victor Grigorescu, ministrul Energiei, participă la Reuniunea comună informală a miniștrilor Energiei și mediului din UE, respectiv la reuniunea informală a miniștrilor energiei din UE, la Bratislava, în Republica Slovacă.
Principala temă de discuție din cadrul reuniunii comune informale a miniștrilor Energiei și Mediului, de marți 12 iulie, este modalitatea de atingere a obiectivelor UE în domeniile energiei și mediului, prin intermediul instituirii unui sistem adecvat de guvernanță a politicilor energetice la nivel UE și prin alocarea resurselor financiare necesare pentru inovare tehnologică în domeniul energiei, respectiv pentru modernizare.
„Este necesar ca abordarea integrată – energie, economie şi mediu – să se deruleze în strânsă corelare cu realitățile economice ale statelor membre, astfel încât impactul asupra echilibrului macroeconomic să nu creeze reacții sociale majore care pot pune sub semnul întrebării implementarea politicilor de energie și de combatere a schimbărilor climatice. Consumatorul final este în centrul politicilor noastre, iar conceptul de suportabilitate un aspect-cheie. Nu trebuie să uităm nici aspectul competitivității economiei naționale, mai ales în sectoarele energo-intensive”, a susținut ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Tematica discuțiilor din cadrul întâlnirii de miercuri, 13 iulie, a miniștrilor Energiei, se centrează pe influența preţurilor la energie, în particular, și al costului energiei, în general, asupra competitivităţii industriei europene. Un alt subiect abordat va fi Strategia UE privind Gazul Natural Lichefiat şi rolul acestuia în contextul eforturilor de creștere a securității energetice a UE.
„Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale a UE, inclusiv gaz natural lichefiat, precum și creșterea cooperării regionale, cu contribuția directă a UE, inclusiv sub aspect financiar, trebuie să reprezinte o prioritate. Numai astfel putem asigura atingerea obiectivului de securitate energetică”, explică ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Reuniunea informală comună a miniștrilor Energiei și Mediului și Reuniunea informală a miniștrilor Energiei sunt acțiuni organizate sub auspiciile președinției slovace ale Consiliului UE.