Ministerul Energiei a fost reprezentat miercuri, 13 iulie, la dezbaterea publică din perspectiva Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020 „Transparența serviciilor publice și guvernare deschisă în cadrul cooperării la nivel central și local” de Dan Ionescu, consilierul personal al ministrului Energiei, Victor Grigorescu. Ministerul Energiei este parte din noua Strategie Națională Anticorupție 2016-2020, ca instituție responsabilă pentru obiectivul „Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în mediul de afaceri”.
În cadrul dezbaterii organizate de Ministerul Justiției în colaborare cu organizația nonguvernamentală „Expert Forum” a fost dezbătut subiectul cooperării local – central în furnizarea serviciilor publice și guvernanță corporativă, cu studiu de caz pe relația RADET-ELCEN. Discuția a avut loc în cadrul celei de-a doua teme a dezbaterii „Îmbunătățirea guvernanței corporative la nivelul companiilor de stat și la nivel local”.
„Despre relația RADET ELCEN se vorbește de mulți ani și în discursul public este tratată oricum altcumva decât o relație comercială. Dar ea este finalmente o relație comercială în care ELCEN livrează agent termic către RADET. Din acest punct apare majoritatea problemelor. Deseori, se face referire la Ministerul Energiei care ar trebui să întreprindă acțiuni pentru simplul fapt că are ELCEN în subordine. Cred însă că ar trebui luat în calcul faptul că, legal, ministerul are niște reprezentanți în Consiliul de Administrație și acești reprezentanți sunt cei care trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a reprezenta bunul mers și interesul societății pe care o reprezintă. Ministerul Energiei nu poate comanda ELCEN niciun fel de acțiune arbitrare sau care să contravină intereselor societății”, a declarat Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei, în cadrul dezbaterii.
Reprezentantul Ministerului Energiei la acest eveniment a subliniat faptul că în acest moment datoria RADET către ELCEN este una uriașă. „În același timp, și datoria ELCEN (3,6 miliarde de lei) către furnizorii săi ca urmare a furnizării agentului termic este enormă: 1,7 miliarde de lei. RADET-ELCEN este un caz de lipsă de transparență. Dacă ar fi existat un mecanism de transparență de-a lungul anilor sunt convins că ar fi fost mult mai ușor de observat ce se întâmplă acolo și probabil că nu s-ar fi ajuns la o datorie care pune în pericol ambele societăți”, a adăugat Dan Ionescu.
Studiul de caz RADET-ELCEN a fost realizat în contextul situației financiare dificile în care se află atât compania Electrocentrale București (ELCEN), aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, cât și Regia Autonomă de Distribuție a Agetului Termic (RADET), aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.
La dezbaterea publică din perspectiva Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020 „Transparența serviciilor publice și guvernare deschisă în cadrul cooperării la nivel central și local” au participat vicepremierul Costin Borc; ministrul Justiției, Raluca Prună; ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu; ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru; reprezentanți ai RADET și ai Primăriei Municipiului București; precum și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale „Expert Forum” și „Funky Citizens”.
Ministerul Energiei face parte din proiectul noii Strategii Naționale Anticorupție (SNA) 2016-2020, ca instituție responsabilă în îndeplinirea obiectivului Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în mediul de afaceri. Ministerul Energiei va lucra pentru acest obiectiv alături de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Transporturilor și Ministerul Justiției.
Ministerul Energiei și celelalte instituții responsabile, sub coordonarea Ministerului Economiei, au ca țintă de atingere a acestui obiectiv de creștere a integrității reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în mediul de afaceri anul 2017.