4 decembrie 2015

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a discutat cu asociații din sectorul energetic cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile

București, 04 decembrie 2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit ieri, 03 decembrie a.c., cu asociații din sectorul energetic pentru a discuta cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. La întâlnire au participat reprezentanți ai asociațiilor de producători de energie regenerabilă, reprezentanți ai consumatorilor de enegie electrică, președintele ANRE Nicolae Havrileț, dar și reprezentanți OPCOM și Transelectrica.

În cadrul discuțiilor au fost prezentate principalele probleme cu care se confruntă sectorul de energie regenerabilă, dar și poziția ANRE cu privire la stabilirea cotei anuale obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de promovare prin certificate verzi. Potrivit reprezentanților ANRE, principiul care a stat la baza stabilirii cotei la 12,15% este menținerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorului final.
Ministrul Victor Grigorescu a dat asigurări că va analiza atât poziția jucătorilor din piața de enegie regenerabilă, cât și poziția ANRE, urmând să propună o soluție finală în cel mai scurt timp. Victor Grigorescu a punctat necesitatea ca actul normativ, care stabilește această cotă, să fie avizat cât mai repede posbil.
Ministerul Energiei a publicat pe data de 28 noiembrie, pe site-ul instituției, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. De asemenea, în documentul publicat pe site se regăsește și Nota de Fundamentare aferentă proiectului.
În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Biroul Relații Publice, Comunicare, Protocol