În cadrul Galei Energynomics Awards Evolution 2015, care a avut loc pe 7 decembrie 2015, ministul Energiei, Victor Grigorescu, a susținut un discurs despre perspectivele Ministerului pentru anul 2016.
Redăm mai jos discursul integral al ministrului Energiei:
Bună seara!
Mulțumesc pentru invitația din această seară. Sunt bucuros și onorat să mă aflu alături de dumneavoastră la un eveniment care promovează excelența în sectorul energetic, performanța, pe cei mai buni dintre colegii nostri în anul care tocmai se încheie.
Am auzit expunerile anterioare și, cu siguranță, cele câteva lucruri pe care o să vi le spun în minutele care urmează rezonează cu unele dintre întrebările pe care le puneți.
Pentru mine este o bună oportunitate ca la început de mandat să vă vorbesc despre cele câteva lucruri pe care Ministerul Energiei le are în vedere, în linii mari, în perioada următoare, în cursul anului următor.
Primul lucru pe care îl dorim este să trecem cu bine de această iarnă, cu provocarile sezonului rece, să ne asigurăm că toate componentele sistemului energetic național contribuie la dezideratul de securitate în aprovizionare cu energie, de continuitate în aprovizionarea cu energie a României.
Al doilea lucru, trecând la o prioritate pe termen scurt la o prioritate pe termen lung pe care mulți dintre dumneavoastră o așteaptă, definitivarea Strategiei Energetice. Cred că este important atât pentru industrie, este important pentru modul în care ne raportăm la politicile publice, este un instrument pe care ne dorim să putem să decelăm într-o manieră adecvata obiectivele nostre pe termen mediu și termen lung și să stabilim un cadru coerent de politici publice în acest sector. Mă gândesc la o strategie care să fie mai apropiată de modelul unui plan de afaceri, o strategie care să ne permită să integrăm și evoluții viitoare, care să nu fie un mecanism static și care să răspundă unei nevoi pe termen mediu și lung a României, în acest sector.
Sigur că această strategie vine într-un context aparte a unor provocari regionale, pe care le cunoastem. Îmi doresc ca sectorul energetic să își îmbunătățească performanța, să asigurăm un nivel adecvat al producției, să avem sistem național de transport absolut funcțional și până la urmă să ne asigurăm că acest grad redus de dependență energetică pe care România îl are va continua să fie și în viitor o caracteristică. Vom încerca să îmbunătățim lucrurile bune pe care le-am făcut până acum și să transformăm acest context în avantajul nostru.
Ca un fost participant la procesul de decizie europeană, am lucrat în cadrul unei reprezentanțe permanente la Bruxelles, îmi doresc pe lângă actorii statali să avem o voce a industriei în context european, mai ales într-un moment în care discutăm de evoluții extrem de interesante, de mutații în politica energetic. Mă gândesc nu numai la proiectarea Uniunii Energetice, dar și la alte elemente conexe care în acest moment se conturează într-o idee de coordonare la nivelul UE.
Îmi doresc ca toată această experiență pe care am acumulat-o în sectorul energetic în ultimii 100 – 150 de ani să se transforme, poate astăzi, poate în peioada următoare, într-un nivel mult mai ridicat de ambiție a companiilor locale, nu numai pe piața națională, ci și în regiune. Îmi doresc companii care să investească mai mult, care să se uite cu interes la oportunități de achiziții, care să-și dorească și să poată să joace un rol în această regiune, într-o idee de securitate energetică, de stabilitate, să fie un factor de coagulare. Și cred că cel puțin unele companii naționale pot să îndeplinească această menire.
Nu în ultimul rând, vreau să spun că la început de mandat sunt o mulțime de idei, cine ar putea să contribuie. Pentru mine, și acesta este un mesaj foarte clar, specialiștii din sectorul energetic sunt foarte importanți. Sunt trei lucruri la care mă uit și voi avea tot timpul, alaturi de noi pe aceea care cred în valorile transparenței, profesionalismului și integrității.
Vă mulțumesc !