27 mai 2021

Ministrul Energiei a participat la lansarea începerii lucrărilor de construcție a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia

Ministrul Energiei Virgil Popescu a participat joi, 27 mai, la lansarea începerii lucrărilor de construcție a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia.
Astazi am participat la marcarea inceperii unei investitii importante: construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investiție de circa 148 milioane USD a Fondului de Investiții în Energie Roman – Kazah – unde statul este actionar prin SAPE. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023. Este un pas important în consolidarea și dezvoltarea sectorului energetic din România, începem construcția unei noi capacități de producție la cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și de protecție a mediului. Aceasta susține reducerea importurilor și creșterea exporturilor de energie în regiune, dar ajută și la consolidarea producţiei şi distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea. În același timp, va putea folosi și transforma gazul natural extras din Marea Neagră în produse finite, cu valoare ridicată și exportabile (surplus energie, producție carburanți și alte produse petroliere). Vor mai urma si alte investitii care vor fi facute de Fondul de Investitii, valoarea totala urmand sa fie de 1 miliard de dolari. Am incredere ca, asa cum si-au exprimat intentia, vor investi in productia de bitum, ca avem nevoie, dar si in proiecte de energie regenerabile avand in vedere imediata apropiere a Marii Negre. Am participat la eveniment impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban, secretarul de stat George Niculescu, presedintele Comisiei de Buget Finante de la Camera Deputatilor Bogdan Hutuca. Le multumesc gazdelor – Beimbet Shayakhmetov, Daniyar Berlibayev, Azamat Zhangulov si Iskander Abdibaitov”, a declarat ministrul Energiei.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) începe construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, o investiție de circa 148 milioane USD.
Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023.
Centrala va permite o reducere semnificativă a prețului energiei electrice livrate către platforma Petromidia – prin eliminarea unei părți din tarifele de reglementare (ex. tarifele de transport și distribuție) și a prețului energiei termice livrate către orașul Năvodari.
De asemenea, va susține obiectivele Grupului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, generate de activitățile de producție, iar astfel va permite o reducere anuală de circa 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice folosite de aproximativ 1,2 MWh.