9 septembrie 2016

Ministerul Energiei supune dezbaterii publice proiectul de Ordonanță privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pe salvarea CNU

Ministerul Energiei supune consultării publice Ordonanța de Urgență privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului SA (CNU). Proiectul poate fi consultat în secțiunea Transparență Decizională de pe pagina de internet a Ministerului Energiei.

Ajutorul de salvare în cuantum de 62 de milioane de lei, plătibil în două tranșe, a fost solicitat pentru că societatea să aibă continuitate în activitate, în contextual dificultăților întâmpinate pe parcursul ultimilor ani și din cauza pierderii celor două surse de venit (contractul comercial încheiat cu SNN şi contractul încheiat cu ANRSPS).
Este necesară asigurarea, în regim de urgenţă, a surselor de finanțare pentru gestionarea atât a obligațiilor naționale, internaționale, dar și a intereselor strategice ale României privind securizarea continuității în aprovizionarea cu combustibil nuclear pentru CNE Cernavodă, cu impact asupra asigurării securității energetice a României.
În acest sens, Ministerul Energiei a notificat pe data de 8 septembrie Comisia Europeană privind ajutorul de salvare a Companiei Naționale a Uraniului (CNU).