12 august 2016

Întâlnire între ministrul Energiei, Victor Grigorescu, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și cercetătorii din domeniul energiei

Vineri, 12 august, la Ministerul Energiei a avut loc o întâlnire între ministrul Energiei, Victor Grigorescu, reprezentanți ai institutelor de cercetare din domeniul energiei și reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene.  În cadrul discuțiilor, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene au expus oportunitățile  și condițiile de accesare a unor linii de fonduri norvegiene pentru susținerea și dezvoltarea cercetării românești în domeniul energiei.

Mi-am dorit foarte mult să revigorăm zona de cercetare din sectorul energetic. Aceste institute au o baza pentru proiectare în tot ceea ce înseamnă proiecte energetice de anvergură. Avem realmente capacități tehnice în acest domeniu. Ne-am propus la Ministerul Energiei să le aducem alături de noi, să le conectăm la parteneri externi. Să atragem finanțări pentru dezvoltarea acestei zone de cercetare subfinanțate în acest moment”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene le-au detaliat cercetătorilor aflați la întâlnire oportunitățile pe care linia de finanțare norvegiană le oferă și condițiile de eligibilitate. Finanțările norvegiene prezentate acoperă o plaja largă de domenii, printre care cercetare, energie, inovare.

La rândul lor, cercetătorii prezenți la discuții au propus o serie de proiecte care s-ar putea încadra în condițiile de eligibilitate pentru aceste finanțări norvegiene.
În perioada următoare, institutele de cercetare din domeniul energiei care au participat la întâlnire, vor analiza ofertele și domeniile de finanțare norvegiană și măsura în care proiectele pe care le propun pot deveni eligibile pentru aceste finanțări. Următoarea întâlnire a grupului de lucru va avea loc după două săptămâni, când institutele se vor analiza fișele de proiecte concrete care vor fi înaintate Ministerului Fondurilor Europene.

La întâlnire au participat Mihaela Terchilă și Diana Duma, din partea Ministerului Fondurilor Europene, și reprezentanți ai institutelor de cercetare din domeniul energiei: Florica Popa – Institutul de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH); Gabriela Dimu – Institutul de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH); Ion Pătru – Institutul Național de Cercetare -Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova; Cristian Patticu – Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN); Florin Tănăsescu – Comitetului Electrotehnic Român (CER); Kappel Wilhelm – Institutul Național de cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică – Cercetări Avansate (ICPE – CA); Adrian Andrei Adam – Institutul de Cercetări și Modernizări Energetice-ICEMENERG; George Poteraș – Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti.