Joi, 11 august, a avut loc cea de-a doua întâlnire a ministrului Energiei, Victor Grigorescu, cu reprezentanții societății civile, în cadrul platformei „Transparență în Energie”. În cadrul discuțiilor s-au stabilit cinci direcții principale de acțiune, pentru care urmează să se formeze subgrupuri de lucru. În cadrul aceleiași întâlniri s-a stabilit ca în următoarele 10 zile să se realizeze un protocol sub care să funcționeze acest consorțiu de organizații nonguvernamentale împreună cu Ministerul Energiei.
„În cadrul platformei «Transparență în Energie» trebuie foarte bine definite și dezvoltate zonele de integritate, etică, avertizor de integritate, achiziții. În unele companii avem ceva progrese pe aceste zone, însă în altele trebuie să o luăm de la zero. Este foarte important ca în această scurtă perioadă de timp pe care o avem la dispoziție să începem să livrăm cât mai repede și mai mult decât atât, să-i conferim continuitate. Iar pentru continuitate ne gândim la un protocol, o formă juridică corectă, pe care să-l agreăm împreună. În felul acesta ne propunem să punem la punct un consorțiu prin care să putem accesa și fonduri europene, pentru că ministerul nu are fonduri”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
În cadrul discuțiilor s-au stabilit cele cinci direcții de lucru ale platformei „Transparență în Energie”, care vor fi incluse în protocolul ce urmează a fi semnat. Aceste direcții, rezultate în urma analizei propunerilor înaintate de organizațiile participante, sunt: achizițiile publice; conflictul de interese și incompatibilitățile; etica în sectorul întreprinderilor publice; transparentizarea companiilor de stat – obiectiv ce include și zona de „open data”; și avertizorul de integritate.
Reprezentanții societății civile sunt invitați să se organizeze pe subgrupuri de lucru pe fiecare dintre cele cinci măsuri, astfel încât, odată cu încheierea protocolului să demareze realizarea și implementarea planurilor de acțiune pe fiecare direcție în parte.
Ministerul Energiei este deschis spre colaborări și cu alte organizații nonguvernamentale decât cele care au participat la întâlnirile de pe 4 și 11 august, care consideră că dețin expertiză pe cele cinci direcții menționate. Cu această ocazie, îi invităm pe cei interesați să ne transmită disponibilitatea lor pe adresa de e-mail transparenta@energie.gov.ro, până la data de 18 august 2016.
La întâlnirea de joi, 11 august, au participat reprezentanți ai șapte organizații nonguvernamentale: Expert Forum, Societatea Academică Română, Centrul Român de Politici Europene, Centrul Român al Energiei, Transparency International Romania, Centrul pentru Inovare Publică și Freedom House.