13 iunie 2018

Domnul Iulian-Robert Tudorache, Secretar de Stat în Ministerul Energiei a participat la ceremonia de inaugurare a gazoductului TANAP care a avut loc în data de 12 iunie a.c., pe teritoriul Republicii Turcia, în localitatea Eskisehir.

Domnul Iulian-Robert Tudorache, Secretar de Stat în Ministerul Energiei a participat la ceremonia de inaugurare a gazoductului TANAP care a avut loc în data de 12 iunie a.c., pe teritoriul Republicii Turcia, în localitatea Eskisehir. Proiectul TANAP, alături de South Caucasus Pipeline (SCP) și Trans Adriatic Pipeline (TAP) formează Coridorul Sudic de gaze.
Conducta TANAP-TAP își propune să transporte, într-o prima fază, 16 miliarde m.c. pe an, din care 6 miliarde m.c. pentru Turcia, restul de 10 miliarde m.c. prin Grecia și Albania, către Italia. Sunt luate în calcul pentru viitoarele faze de dezvoltare a Coridorului Sudic, care reprezintă o prioritate pentru Azerbaidjan, și potențialele volume de gaze din Asia Centrală, Orientul Mijlociu, bazinul Mării Mediterane sau cel al Mării Negre.
Prin participarea la acest eveniment, partea română a probat o dată în plus, în mod concret, interesul manifestat clar față de oportunitățile oferite de Coridorul Sudic de gaze și ramificațiile acestuia, precum și angajamentul ferm în direcția consolidării securității energetice europene.
Luând în considerare sprijinul constant pe care România îl acordă dezvoltării proiectului Coridului Sudic și planurilor sale de extindere, precum și dimensiunea strategică a acestui concept nu numai pentru țările participante, ci pentru întreaga regiune, invitația de participare a României la ceremonia de inaugurare a gazoductului TANAP, reprezintă o dovadă în plus a aprecierii interesului pe care țara noastră îl acordă acestui important proiect de infrastructură energetică, care este Coridorul Sudic de gaze.