Este o mare onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Cu siguranță sunt aici oameni care au merite mult mai mari decât mine în acest vis care se împlinește astăzi.
Este un vis pentru foarte mulți români de peste 10 ani de zile. Nu este proiectul unei persoane, nu este proiect de infrastructură fizică, nu putem scrie pe el: început de Virgil Popescu și terminat de Sebastian Burduja, la nivel de miniștrii cum au făcut alții la nivelul infrastructurii fizice. Este un proiect al României.
Cred că vorbim astăzi despre o triplă celebrare. Pe de o parte celebrăm „perla sectorului energetic românesc”, compania Hidroelectrica, care se află sub autoritatea tutelară a ministerului Energiei.
Este o companie care astăzi are o capitalizare de aproape 10 mld. de euro, una dintre cele mai importante companii din Europa și ne mândrim cu asta. Este o companie cu un portofoliu de peste două sute de obiective, hidrocentrale, stații de pompare și cu planuri foarte ambițioase de viitor, tot în sectorul energiei verzi, de la parcuri fotovoltaice până la offshore wind, onshore wind și multe alte lucruri despre care am discutat deja cu conducerea companiei și sunt convins, ca urmare acestui eveniment, va fi mult mai ușor să le punem în practică.
În al doilea rând este o celebrare a pieței de capital. O economie de piață, o economie liberă nu poate exista fără o piață de capital puternică și iată că România își asumă poate mai târziu decât ne-am fi dorit, rolul vital pe care piața de capital și Bursa de Valori București îl au pentru dezvoltarea economică.
Domnul guvernator Isărescu a făcut o trecere în istorie și mi-am amintit că Bursa de Valori București a putut apărea în 1882, cred că la 1 decembrie, coincidență, ca urmare a unei legi din 1881, Legea privind bursele ș.a.m.d, care a fost inițiată de Pache Protopopescu, un mare liberal de altfel. Iată că ne bucurăm astăzi de succesul Bursei de Valori București și de faptul că e a treia mare bursă din Europa și cred că are toate ingredientele să fie și mai sus decât atât. De altfel, am considerat întotdeauna că trebuie să sprijinim Bursa de Valori București și nu doar la nivel de ofertă, ceea ce se întâmplă azi, dar și la nivel de cerere și am inițiat ca deputat, a fost o inițiativă transpartinică dar în parteneriat cu Bursa de Valori București, în parteneriat cu ASF-ul și îi mulțumesc domnului Președinte pentru Legea 142/2022, cea care a diminuat impozitele datorate pe câștiguri bursiere de la 10% la 1%, respectiv 3% în funcție de perioada deținerii și efectele nu s-au lăsat așteptate, discutăm astăzi de peste 140 de mii de investitori pe Bursa de Valori București.
În 2019 cifra era de 40 – 50 de mii, astfel că este o triplare a numărului de investitori pe Bursa de Valori București. Interesul investitorilor de tip retail s-a manifestat și în listarea Hidroelectrica și noi am insistat foarte mult ca tranșa pentru investitorii de tip retail să fie de 20% ceea ce s-a listat. Mulțumesc Fondului Proprietatea și Franklin Templeton că am găsit această înțelegere de a pune cât mai multe acțiuni la dispoziția cetățenilor români.
De ce este important și fac un apel către toți românii să investească în piața de capital, pe Bursa de Valori București și în Hidroelectrica: am făcut un exercițiu foarte simplu, am luat ca referință anul 1998 și am spus că dacă un român ar fi investit 100 de lei în indicele Bet – o investiție sigură, 100 de lei lunar din 1998 până astăzi ar fi avut undeva la 292 – 300 de mii de lei ca urmare a acelei investiții.
Dacă ar fi pus acei bani într-un cont bancar, cu tot respectul pentru prietenii din bănci care sunt astăzi aici, le mulțumim, ar fi avut undeva la 70 de mii de lei.
Dacă i-ar fi ținut la saltea sau în podul casei ar fi avut undeva la 30 de mii de lei. Iată astfel că piața de capital și Bursa de Valori București pot fi o modalitate foarte bună pentru români să-și înmulțească agoniseala și asta sper să facă și să visăm și noi, cel puțin să visăm dar și să ajungem la nivelul la care de exemplu în Statele Unite unul din doi americani investesc în piața de capital. Nu „joacă la bursă”, cum se mai spune pe la noi, ci investesc.
Aș încheia cu un scurt gând: cred că ziua de astăzi nu ar fi fost posibilă fără efortul multor oameni, dar nu ar fi fost posibilă dacă nu exista un parteneriat onest între stat și privat, ceea ce nu-i lucru puțin și nu-i lucru des întâlnit în România ultimilor 33 de ani.
Mi-am amintit de un citat al președintelui Ronald Reagan, un susținător al piețelor de capital în general, care spunea că cele mai înfricoșătoare cuvinte pe care un antreprenor le poate auzi sunt următoarele: “Sunt din partea Guvernului și am venit să vă ajut!”. Eu sunt din partea Guvernului și sunt aici să vă sprijin împreună cu celelalte autorități pentru a face din listarea Hidroelectrica doar un nou început al marilor listări pe piața de capital, pe Bursa de Valori București și veți avea în mine întotdeauna un susținător al companiilor de stat și private care doresc să se listeze, inclusiv din portofoliul ministerului Energiei. Multe sunt deja listate dar putem să luăm considerare faptul că mai pot să listeze un pachet de acțiuni și pentru asta mă voi lupta. Vă mulțumesc!