12 iulie 2023

Listarea Hidroelectrica, moment istoric atât pentru companie cât și pentru România, fiind cel mai mare IPO din Europa în acest an.

Obiectul ofertei constă într-un număr de 89.708.177 acțiuni, care includ opțiunea overallotment, reprezentând 19.94% din capitalul social al Hidroelectrica. Dintre acestea, 71.766.542 acțiuni, adică 80%, au fost destinate investitorilor instituționali.

Prețul ofertei a fost stabilit la 104 lei pe acțiune, ceea ce a dus la o valoare totală a ofertei de 9.3 miliarde de lei. La acest preț, valoarea de piață a Hidroelectrica este estimată la 46.8 miliarde de lei.

Numărul total de ordine de cumpărare a fost de 51.974, ceea ce reflectă interesul semnificativ al investitorilor pentru această ofertă. Iar aici vine un record absolut, tranșa de retail, care reprezintă 20% din totalul acțiunilor oferite, a înregistrat o valoare a ordinelor de cumpărare de peste 5.8 miliarde de lei, de peste 3 ori mai mare decât numărul de acțiuni alocate.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei:

„Listarea la bursa creează oportunități și pentru companie, una dintre cele mai semnificative fiind aceea de a-și atrage capital suplimentar și de a finanța investiții în extinderea și modernizarea activelor sale. Ne bazăm pe Hidroelectrica pentru dezvoltarea infrastructurii energetice a României și pentru atingerea țintelor Uniunii Europene stabilite prin programele Fit for 55 și REPower EU. Ne bazăm în bună măsură pe această companie pentru reducerea dependenței de combustibili fosili.

Un alt efect al listării la bursă este maximizarea transparenței companiei și asigurarea îndeplinirii tuturor premiselor de guvernanță corporativă. Hidroelectrica va fi supusă începând de astăzi unor reguli și reglementări stricte care vor garanta protecția intereselor investitorilor și vor asigura tratamentul egal pentru toți acționarii. Prin aceasta, compania demonstrează angajamentul său față de standardele etice și de bună practică în afaceri. Nu în ultimul rând, listarea la bursă oferă oportunități de investiții pentru publicul larg. Orice român, și, în genere orice persoană care crede în potențialul de creștere al Hidroelectrica, poate achiziționa acțiuni și poate beneficia de posibila creștere a valorii acestora. Hidroelectrica a demonstrat că poate avea succes sustenabil, că este o companie performană, condusă profesionist și că este iremediabil înscrisă pe un drum al dezvolării naționale și, de ce nu, regionale.”