21 Ianuarie, CCIR
Discursul ministrului Energiei, Victor Grigorescu, la lansarea proiectului „Business without Corruption”, realizat de Camera de Comerț și Industrie a României
Bună dimineața!
Mulțumesc domnului președinte pentru invitația de a participa la acest eveniment. Cred că este evident interesul Guvernulului și atașamentul nostru față de principiile de integritate, dacă vă uitați la prezența în sală și mă bucur că suntem mai mult reprezentanți ai unor instituții importante care pot să aducă o contribuție în zona asta.
Am să fac doar câteva considerații pentru că, sigur, Ministerul Energiei nu se ocupă în mod direct de chestiunea asta, dar este pentru noi, chestiunea integrității, o preocupare reală. Și am să-mi permit să fac doar câteva considerații cu caracter general.
Primul lucru pe care vreau să-l spun este că aspectele de integritate au un impact direct asupra performanțelor economice ale companiilor. Au un impact direct asupra dezvoltării acestora. De obicei, lipsa de integritate este asociată cu practici comerciale și practici de afaceri deficitare, cu lipsa unei viziuni de dezvoltare pentru viitor, cu un climat nepotrivit și neproductiv pentru angajați, cu demotivare, cu lipsa de meritocrație și de stimulare a performanței individuale. Cu alte cuvinte, lipsa de integritate subminează fundamentul pe care o companie ar trebui să-și construiască activitatea și pe care ar trebui să-și dezvolte, în viitor, parcursul economic.
Există și în zona companiilor de stat câteva exemple care vorbesc exact despre acest tip de fenomen, situații unde am crezut sau au crezut unii că avem performață economică, ca mai apoi să constatăm că aceasta nu există, companii care au intrat în insolvență, companii afectate de scandaluri de corupție, companii afectate de pierderi financiare. În mod cert, nu numai aspectele de integritate au condus la aceste situații, dar ele sunt parte integrantă a cauzelor care au generat o atare situație și acest lucru trebuie recunoscut.
Cred că în zona de integritate și integritate în afaceri am făcut niște pași, cred că avem din ce să învățăm și cred că această practică ar trebui exstinsă de la acele câteva exemple pozitive către asamblul mediului economic. Fie că vorbim de ghiduri de etică, fie că vorbim de selecție pe criterii meritocratice sau de implementarea unor mecanisme prin care companiile să poată genera un climat de integritate din interior – mă gândesc la practici de integritate, la evitarea conflictelor de interese – există deja niște instrumente, niște lecții valoroase, cred eu, pe care nu trebuie decât să le conștientizăm și să le aplicăm la nivel de principiu, la nivel sistemic în aceste companii.
E clar că mediul de afaceri are un rol important în a genera un climat, un ecosistem care să recunoască și să răsplătească comportamente integre în zona de business. Fără să recunoaștem ceea ce este pozitiv, ceea ce reprezină cu adevărat un etalon, nu cred că putem merge mai departe.
Rămânem într-o zonă a părerilor, a dubiilor. Ar trebui să spunem „acolo s-a făcut un lucru bun, asta este practica pe care ar trebui s-o urmăm și cu aceste modele ne asociem”. Și cred că mediul privat, societatea în asamblu, în momentul în care va putea genera astfel de modele, pornind de la propriile noastre experiențe, va obține două lucruri: putem genera încredere în noi înșine, că putem, că avem resurse pentru a construi un climat de integritate, în zona economică, indiferent de natura capitalului și le vom oferi, în al doilea rând, un etalon și un exemplu de integritate pentru cei care consideră că așa vor să-și desfășoare parcursul normal și îi vom identifica și pe cei care nu doresc să se conformeze unui asemenea standard.
Și cred că dincolo de aplicarea legii care este extrem de importantă, dincolo de instituții care își dedică timpul acestui lucru, dincolo de practici și politici publice, până la urmă ceea ce, pe termen lung, va construi dintr-un document într-un mod curent de business, într-un mod curent de a face afaceri, de a gestiona politici economice în zona companiilor.
Pentru mine, interesul pe termen lung este ca toate aceste politici și tot acest sprijin pe care îl acordăm, fie punctal, fie la nivel sistemic, să se transforme dintr-o zonă a declarațiilor de intenție și a instrumentelor la nivelul instutuțiilor statului, la o practică la nivelul mediului de afaceri care să permită o corectă autoreglare din interior. Eu cred că avem aceste resurse, cred că avem deja o practică pozitivă și cred că putem noi înșine să generăm, în viitor, un parcurs corect, chiar dacă nu este un exercițiu ușor și chiar dacă rezultatele nu se văd imediat.
Vă mulțumesc pentru invitație și pentru participare și mă bucur că pot să fiu alături de dumneavostră la dezbaterile pe un subiect atât de important.