28 octombrie 2022

Briefing de presă susținut de Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei

Bună ziua. Astăzi, pe agenda guvernului au fost patru hotărâri de guvern care au fost proiecte, care au fost aprobate de către guvern, iniţiate de către Ministerul Energiei, şi aş vrea să mă refer la ele. Prima se referă la hotărârea de guven prin care am aprobat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs aferent Societăţii Complexului Energetic Oltenia. Aici aş dori să precizez faptul că prin această rectificare veniturile companiei au crescut cu aproximativ 30%, partea de cheltuieli a fost redusă cu 12% şi ceea ce este foarte important este faptul că veniturile şi rezultatul realizat de companie în cadrul acestui an permite ca în acest moment compania să nu aibă plăţi restante, ceea ce este un succes după atâţia ani de activitate. Al doilea proiect de hotărâre care a fost adoptat de către Guvern se referă la actualizarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, pentru Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară aflată în subordinea Ministerului Energiei. Această rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli se referă la alocarea unor sume suplimentare pentru activitatea de cercetare şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a programelor pe care Regia Autonomă le desfăşoară. Al treilea proiect de hotărâre de guvern şi al patrulea se referă la intenţia strategică, decizia strategică a Guvernului şi a autorităţilor române de a menţine ciclul integrat de extracţie, prelucrare, producţie şi utilizare a combustibilului nuclear, iar prin aceste două proiecte de hotărâri de guvern se are în vedere realizarea şi menţinerea acestui ciclu integrat al producţiei, procesării şi utilizării combustibilului nuclear în cadrul României.

Dan Cărbunaru: Mulţumesc frumos, dle secretar de stat. Vă rog, dacă aveţi întrebări legate de activitatea ministerului.

Reporter: S-a discutat în aceste zile despre o nouă ordonanţă de urgenţă pe partea de energie. Aş vrea să vă întreb când am putea să vedem această nouă ordonanţă de urgenţă şi dacă ne puteţi da asigurări că prin această ordonanţă va fi menţinut preţul actual pentru casnici la pragul pe care îl avem acum, 68 de bani, respectiv 89 de bani, şi dacă va fi găsită o variantă pentru cei care nu se încadrează la cei 255 de kw/lună, îmi cer scuze, care ar putea fi plafonul pentru aceştia, pentru cei care nu se încadrează?

Dan Drăgan: După cum ştiţi, prin Ordonanţa de Urgenţă 119 s-au stabilit, s-au prelungit aceste plafoane până la finalul lunii august 2023 – plafonarea inclusiv pentru consumatorii casnici, inclusiv pentru consumatorii industriali, pentru IMM-uri, pentru societăţile mici, inclusiv pe partea de energie electrică, inclusiv pe partea de consum de gaze naturale, la partea de gaze naturale pentru cei care au un consum până în 50 de mii de MWh pe an. Ceea ce este foarte important că Ministerul Energiei, Guvernul, împreună, toate persoanele implicate în acest proces, derulează toate activităţile şi poartă discuţii active şi constructive pentru a îmbunătăţi, dacă este necesar, acest cadru de reglementare. Sunt convins că, dacă va fi cazul şi vor fi identificate soluţii care să vină în sprijinul consumatorilor şi a faptului de a le acorda acestora o mai mare încredere în perioada următoare, cu siguranţă că astfel de măsuri şi decizii vor fi transpuse, dacă se va considera necesar.

Reporter: Ne puteţi spune măcar până când sau când vom vedea această nouă ordonanţă de urgenţă, nu ştiu, la finalul lunii noiembrie?

Dan Drăgan: Ordonanţa 119 se află în cadrul de avizare, se află la Camera Deputaţilor, iar noile discuţii şi toate informaţiile pe care noi le primim cu siguranţă vor fi încorporate, aşa cum am precizat mai devreme, într-o actualizare a cadrului administrativ de reglementare, dacă acest lucru va fi necesar.

Reporter: Era în discuţie o nouă ordonanţă de urgenţă, pentru că cea de la Camera Deputaţilor înţelegeam că va rămâne blocată în parlament şi executivul să vină cu o nouă ordonanţă de urgenţă; dvs. spuneţi că veţi modifica ordonanţa, care se află în acest moment în parlament?!

Dan Drăgan: Nu. Așteptăm să vedem forma finală a ordonanței care va ieși din Parlament, pentru că noi vom implementa toate măsurile pe care legislativul le va considera oportune și, în funcție de forma finală a acestei ordonanțe, cu siguranță, dacă va fi necesar, vom reveni cu noi actualizări.

Dan Cărbunaru: Aș vrea, în completarea răspunsului oferit de domnul secretar de stat, să vă reamintesc faptul că sunt forme de sprijin importante pe care, la Bruxelles, Uniunea Europeană a decis să le acorde statelor membre. România va beneficia de o alocare de peste 2 miliarde de euro pentru a combate sărăcia energetică, pentru a susține mediul privat în această perioadă în care tema legată de energie și de gaze naturale a devenit una extrem de stringentă și, și din această perspectivă, Guvernul urmărește evoluțiile acestor decizii europene pentru a le integra în pachetele de sprijin pe care, după cum ați văzut în mod periodic, le-am optimizat tocmai pentru a putea atrage fiecare resursă nou apărută, pentru a susține economia și cetățenii, dar și pentru a armoniza, până la urmă, viziunile care reies și din realitate, dar și din dialogul cu factorii interesați, în special cu furnizorii, distribuitorii și alți actori de pe piața energiei. Mulțumesc.

Reporter: La ultima ședință CSAT s-a stabilit ca România să folosească pe termen scurt toate rezervele de cărbune pe care le are pentru a produce energie. Aș vrea să vă rog să îmi spuneți ce înseamnă acest lucru, la ce decizie am putea să ne așteptăm din partea Ministerului Energiei?

Dan Drăgan: Cu siguranță că România, prin mixul energetic echilibrat pe care îl are, se bazează în proporție de 20% pe producția de energie electrică, care are la bază folosirea resurselor fosile – și aici ne referim în principal la Complexul Energetic Oltenia, care folosește lignitul extras în carierele pe care le operează. Stocurile de iarnă, așa cum ele au fost definite, sunt în proporție de peste 99% realizate. Nu avem o problemă pentru asigurarea continuității în furnizarea cărbunelui necesar pentru producția de energie electrică și folosim în acest moment toate resursele necesare pentru a echilibra sistemul energetic național și a asigura funcționarea în condiții de siguranță și reziliență a acestuia. Nu întrevedem opriri sau alte aspecte care să pună furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici sau consumatorii industriali într-un moment de necesitate, de a face reduceri și eficientizări ale consumului. Nu există acest scenariu în acest moment.

Reporter: Se amână închiderea minelor, adică ce înseamnă mai exact acest lucru? Ni se spune clar să folosim toate rezervele de cărbune. Ce înseamnă asta? Amânăm închiderea minelor, începem să investim în ele?

Dan Drăgan: Minele se află în proces de operare. Ele sunt operate de către Complexul Energetic Oltenia. Nu există un proces de închidere a acestora, mai ales în actuala conjunctură regională, și exploatarea acestora continuă conform analizei tehnice și comerciale a companiei.

Reporter: România s-a angajat să închidă minele, la Bruxelles. Există și un plan care a fost aprobat în Guvern, salarii compensatorii. Rămâne în vigoare sau vom vedea o amânare?

Dan Drăgan: Tot ceea ce este necesar să fie în funcțiune și în exploatare pentru a putea asigura reziliența și funcționarea în condiții satisfăcătoare și normale a sistemului energetic național va fi în funcțiune. Planul la care faceți dumneavoastră referire este legat de planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia și, așa cum a fost precizat și de domnul ministru și de domnul prim-ministru, în urma discuțiilor purtate, toate activitățile care trebuie menținute pentru a avea necesarul de energie electrică pentru a fi furnizat consumatorilor finali vor continua să funcționeze în condițiile normale actuale.

Reporter: Mulțumesc.

Dan Cărbunaru: Vă rog, dacă mai aveți întrebări.

Reporter: Bună ziua. Referitor la schimbările legislative care au loc în domeniul energiei din ultima perioadă, vedem că sunt furnizori care au anunțat încă de acum o lună că vor întârzia cu emiterea facturilor. Şi acum, întrebarea este, în cazul în care ne referim la consumatori, ce ar trebui să facă aceștia în contextul în care este posibil să vină mai multe facturi odată, ceea ce înseamnă că îi încarcă la plată practic?

Dan Drăgan: Am înțeles. Ca și consumator final, în cazul în care nu primește la momentul definit în contract partea de facturare, nu primește facturile emise de către furnizori, cred că este foarte important ca acesta să revină către furnizorii respectivi în cazul în care vor exista aspecte punctuale și, totodată, inclusiv către autoritatea de reglementare în domeniu, care trebuie să ia măsurile alături de furnizori pentru a actualiza sistemele informatice și a fi în măsură să emită aceste facturi în timp util. Sunt convins că în cazul în care anumiți furnizori vor întâmpina greutăți în emiterea facturilor către consumatorii finali, cu siguranță că vor avea în vedere ca și plata acestor facturi să nu se facă în același moment în care ele vor fi emise, să zic, pentru o perioadă mai lungă, în cazul în care un consumator primește 3-4 facturi într-o perioadă foarte scurtă sau chiar în același moment. Sunt convins că și autoritatea de reglementare care urmărește acest proces și este în strânsă legătură cu actorii din piață va iniția demersurile, dacă va fi necesar, într-o legislație secundară, pentru a evita o presiune asupra consumatorilor finali într-o perioadă scurtă de timp.

Reporter: Bun, deci, dumneavoastră sunteți convins că furnizorii vor face astfel încât să-i păsuiască pe consumatori sau va exista un act?

Dan Drăgan: Nu ar trebui… cum să zic, nu ar fi o păsuire, pentru că nu consumatorii vor fi vinovați că aceste facturi vor veni cu întârziere și sunt convins că, dacă va fi necesar, o legislație secundară va fi implementată de către reglementator în această speță.

Reporter: În ce stadiu se află, pentru că tot auzim că la Ministerul Energiei se lucrează la un act normativ, cel referitor la reglementarea pieței de energie? Are legătură cu întrebarea colegei mele de mai devreme.

Dan Drăgan: Dacă puteți să repetați încă o dată, vă rog.

Reporter: Bun. Înțelegem că la Ministerul Energiei se lucrează la un act normativ referitor la reglementarea sau semi-reglementarea pieței de energie. În ce stadiu este, când ar putea fi adoptat și cum arată acele praguri?

Dan Drăgan: În acest moment analizăm toate oportunitățile, toate opțiunile și toate scenariile care pot fi pregătite în cazul în care va fi necesară o asemenea măsură. Deja piața este oarecum reglementată prin plafoanele care au fost instituite și pentru energie electrică și pentru gaze naturale. Dacă observăm că…

Reporter: …vorbim despre o compensare, prin urmare vin bani de la bugetul de stat, nu este /…/

Dan Drăgan: Da, așa cum am spus, suntem în evaluarea unor anumite scenarii pe care am putea să le implementăm și suntem în discuții inclusiv cu partenerii din Guvern, respectiv Ministerul Finanțelor, pentru a vedea și sursele necesare pentru aceste plăți.

Reporter: Mulțumesc.

Reporter: Bună ziua. Aș vrea să vă întreb și pe dumneavoastră. Având în vedere toate scumpirile care se anunță în această iarnă, veți pune bani deoparte pentru iarnă, pentru sărbători?

Dan Drăgan: Dacă puteți spune puțin mai tare, n-am auzit foarte bine întrebarea.

Reporter: Având în vedere toate scumpirile care se anunță în această iarnă, veți pune bani deoparte dumneavoastră, personal, pentru sărbători, pentru facturi, pentru mâncare?

Dan Drăgan: Așa cum și colega mea, doamna ministru, a precizat, cred că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a avea o atitudine responsabilă față de resursele pe care le avem la dispoziție; și aici, referitor la întrebarea dumneavoastră, la resursele financiare, este important și cred că educația financiară trebuie făcută de la o vârstă destul de fragedă pentru a putea să avem resursele necesare în cazul în care nu toate lucrurile se întâmplă așa cum cum ne dorim.