Agenția Internațională pentru Energie (IEA) și Administrația Națională pentru Energie din China (NEA) au căzut de acord la sfârșitul lunii trecute, pe 30 martie, asupra înființării unui centru energetic în Beijing care ar facilita colaborarea consolidată în domenii-cheie, precum: securitatea energetică, date și statistici energetice, analiza politicilor energetice, sectorul regenerabilelor, eficiența energetică și tehnologiile energiei curate.
Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a anunțat dezvoltarea noului centru de cooperare din China în timpul unei ceremonii din Beijing care marca 20 de ani de la angajamentul dintre Agenție și China. Ceremonia a reunit peste 200 de participanți, printre care Nur Bekri – administratorul NEA, comisarul Ning Jizhe – Biroului Național de Statistică, diplomați și executivi de top din companiile energetice din China.
Așteptat să servească drept o „umbrelă” sub care o gamă largă de programe bilaterale de cooperare vor fi coordonate, centrul va fi dezvoltat în etape, prima fază concentrându-se asupra activităților de legătură și de coordonare.
„Odată cu dezvoltarea acestui centru-reper, IEA și China pot atinge potențialul maxim al cooperării și pot avansa împreună spre un viitor energetic sustenabil”, a afirmat Dr. Birol.
„Atât NEA, cât și IEA au căzut de acord asupra începerii procesului de înființare a centrului de cooperare între Agenție și China. Recent, rezultatele cooperării bilaterale au continuat să fie îmbunătățite și să tindă către niveluri din ce în ce mai mari”, a adăugat administratorul Bekri.
Anunțul înființării noului centru vine în contextul în care China continuă să facă progrese importante în eforturile sale pentru tranziția către un sistem energetic mai sigur și sustenabil. Datele preliminare oferite de IEA la începutul acestei luni, arată că emisiile de dioxid de carbon din China au fost reduse cu 1,5% în 2015 – un factor major pentru a permite emisiilor globale să rămână la același nivel, în ciuda creșterii economice. O mare parte a succesului Chinei din acest sector se datorează poziției de lider în producerea de energie din surse regenerabile: China reprezintă cea mai mare piață de energie eoliană, este cel mai mare producător de hidroelectricitate și își mărește capacitatea solară fotovoltaică de la an la an, mai mult decât orice alt stat.
Dezvoltarea centrului este „succesorul” deciziei pe care a luat-o China în noiembrie 2015, în timpul unei reuniuni ministeriale din cadrul IEA, la Paris (The IEA Ministerial Meeting in Paris), de a se alătura Asociației IEA, împreună cu Indonezia și Thailanda. Inițiativa a reprezentat fundamentul eforturilor recente ale IEA de a moderniza Agenția prin deschiderea ușilor către economiile emergente.
Sursă: IEA
Sursă foto: IEA