Uniunea Europeană și India au adoptat o Declarație Comună pentru un parteneriat în sectorul climatic și al energiei curate la sfârșitul lunii trecute, pe 30 martie, la summit-ul UE-India care a avut loc la Bruxelles.
Declarația prevede angajamentul Uniunii și al Indiei, referitor la dialogul și cooperarea în utilizarea energiei curate, a eficienței energetice și a acțiunilor climatice. În cadrul acestui parteneriat, atât Uniunea Europeană, cât și China vor împărtăși puncte de vedere cu privire la politică și la abordările de reglementare, vor promova soluții de investiții și vor sprijini activități inovatoare comune.
„Ca un actor important la nivel mondial, India este un partener esențial pentru Uniunea Europeană în problemele energetice și de climă. Aștept cu nerăbdare să ne întărim relația, deja productivă, prin acest nou parteneriat. Împreună, Uniunea Europeană și India pot spori securitatea energetică și pot combate schimbările climatice printr-un sistem energetic curat și sustenabil”, a afirmat Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru energie și schimbări climatice.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), India este pregătită să contribuie mai mult decât orice alt stat la creșterea preconizată a cererii globale de energie. Creșterea abruptă a puterii de producție și a consumului sunt factorii de la care se așteaptă să îndrume creșterea economică a Indiei. Cooperarea dintre India și Uniunea Europeană include construcția de clădiri eficiente energetic, dezvoltarea sectorului de energie din surse regenerabile, inclusiv energie solară și eoliană offshore, elaborarea rețelelor inteligente, cercetarea și inovarea domeniului energetic.
De asemenea, UE și India vor examina oportunitățile de colaborare pentru promovarea obiectivelor Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA). ISA a fost creată de India și Franța la summit-ul despre climă COP21, anul trecut, în Paris.
Ba mai mult, Uniunea Europeană și India vor lucra împreună pentru a spori implementarea planurilor naționale climatice (INDCs), așezate în capul listei la summit-ul climatic de la Paris, transparența și responsabilitatea cadrului pentru acțiuni climatice și modalități de diminuare sau de adaptare la efectele negative ale schimbărilor climatice.
Declarația stabilește și intenția de a coopera în contextul Protocolului de la Montreal, un acord internațional cu privire la substanțele care subțiază stratul de ozon.
Uniunea Europeană și India poartă dialoguri despre energie, începând cu anul 2005. Grupul energetic UE-India se întâlnește anual. Parteneriatul are la bază Declarația Comună din anul 2012, dintre Uniune și India, din sectorul energetic (Joint Declaration for enhaced cooperation on energy between the EU and India) și este continuatorul acesteia.
Comunicat de presă
Declarație Comună după summit-ul UE-India, Bruxelles, 30 martie 2016
Declarație Comună despre parteneriatul în energie curată și climă, Bruxelles, 30 martie 2016
Fișă de lucru despre relațiile UE-India
Sursă: Comisia Europeană
Sursă foto: Comisia Europeană