5 iulie 2019

05.07.2019 – Noi măsuri de consolidare a sistemului energetic național

Noi măsuri de consolidare a sistemului energetic național

 
Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, o Ordonanță de Urgență prin care se creează cadrul legislativ prin care, prin derogare de la prevederile Codului de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se instituie o modalitate specială de stingere a obligațiilor fiscale și bugetare ale operatorilor economici care dețin capacități de producere a energiei electrice instalate în sistemul energetic national, reprezentând active energetice care contribuie la siguranța sistemului.
Astfel, Ordonanța de Urgență aprobată în 4 iulie 2019, va permite Ministerului Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administare Fiscală (ANAF), să preia din sistemul energetic activele viabile care contribuie la siguranța sistemului și să le dea în administrarea Ministerului Energiei.
Ulterior, Ministerul Energiei va putea să concesioneze aceste active pe baza unui act normativ.
”Ne dorim companii energetice solide și viabile. România este printre puținele țări europene capabile să susțină din propria energie întregul consum national și să fie, în același timp, un factor de echilibru în regiune. Aceste atuuuri ale țării noastre trebuie consolidate și potențate. Ordonanța exact asta face: creează cadrul prin care activele viabile ale companiilor în dificultate,   cu importanță pentru sistemul energetic românesc, să se reconsolideze în piața națională și regională ca unele strategice pe termen lung”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.