În anul 2014, consumul final brut de energie din resurse regenerabile a înregistrat o creștere de 16%, conform unui comunicat al Comisiei Europene, DG Energy (ENER). Comparativ cu anul 2004, consumul s-a dublat (8,5%), se precizează în comunicatul citat.

Unul dintre obiectivele „Strategiei Europa 2020” este chiar creșterea uzului de resurse regenerabile, în vederea consumului final de energie. Indicatorul țintă, pentru anul menționat, este o pondere de 20%. Cu toate acestea, resursele regenerabile vor rămâne un element cheie pentru dezvoltarea energetică a Uniunii, chiar și după 2020.

Suedia și Luxemburg, la capetele opuse ale exploatării de resurse regenerabile

Comparativ cu anul anterior, în 2004, 24 de state ale Uniunii Europene au mărit gradul de exploatare al resurselor regenerabile. Suedia, de departe cu cel mai mare nivel de exploatare al resurselor regenerabile, înregistrează un consum final brut de 52,6%. La capătul celălalt al graficului se află Luxemburg, cu un consum de 4,5%.

Fiecare stat membru, al Uniunii Europene, și-a stabilit propriul obiectiv pentru anul 2020. Target-urile naționale au fost elaborate, având în vedere criterii precum: starea din punctul de pornire a proiectului, potențialul de resurse regenerabile, dar și performanțele economice. Pe perioada cercetată, anul 2014, o treime din cele 28 de state membre de la acel moment își atinseseră obiectivul pentru anul 2020: Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Croatia, Italy, Lithuania, Romania, Finland and Sweden. Acestora li se adaugă Danemarca și Austria, care se află la mai puțin de 1% până la atingerea obiectivului. Printre țările cu un consum deficitar de energie din resurse regenerabile, amintim Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Olanda și Irlanda, la aproximativ 8 procente distanță de indicatorul urmărit.

Grafic Eurostat

Sursa: DG Energy (ENER)

Sursa foto: DG Energy (ENER)

Departamentul de Comunicare, Ministerul Energiei

Direcția de Relații Publice, Comunicare și Protocol Tel: 021/ 407 99 21 E-mail: comunicare@energie.gov.ro

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.
Type: OAuthException
Code: 10
Please refer to our Error Message Reference.