Comisia Europeană a propus o nouă serie de măsuri legislative care va consolida prevenirea unei crize a gazelor și va asigura o mai bună coordonare între țările Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. Propunerea este menită să asigure un sprijin reciproc între statele membre, în cazul oricărei întreruperi a aprovizionării cu gaze. Pachetul legislativ are misiunea de a întări înțelegerile interguvernamentale din domeniul energetic. De asemenea, acest set de legi vizează parteneriatul dintre statele membre și cele din afara Uniunii și va stabili o strategie pentru creșterea securității energetice prin accesul la rezervele de gaz și gaz natural lichefiat (LNG).
Propunerile sunt parte din strategia Uniunii Energetice, din cadrul Comisiei Europene (Commission’s Energy Union), și vor da un aplomb important securității energetice și solidarității statelor din UE. Seria de măsuri legislative se aliniază angajamentelor luate de UE împotriva schimbărilor climatice la summit-ul din Paris cu această temă.
„Strategia Uniunii Energetice, lansată acum un an, a promis să le ofere energie sigură, sustenabilă și competitivă tuturor cetățenilor europeni. Pachetul de astăzi se concentrează asupra securității rezervelor noastre, dar atinge toate cele trei obiective primordiale pe care le avem. Micșorând cererea de energie și gestionând mai bine importul, ne vom îndeplini promisiunea și vom consolida stabilitatea pieței energetice europene”, a afirmat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Uniunii Energetice, din cadrul Comisiei Europene.
„După criza gazelor din 2006 și 2009, care a lăsat milioane de oameni în frig, am spus: «Nu se va mai repeta». Dar testul de stres din 2014 ne-a arătat că încă suntem prea vulnerabili în fața unei întreruperi majore a aprovizionării cu gaze. Tensiunile politice de lângă frontierele noastre nu ne lasă să uităm că această problemă nu va dispărea. Propunerile de astăzi reprezintă un sistem de încredere, competitiv și flexibil, în care energia are un traseu transfrontalier, în care consumatorii se vor bucura de beneficii. Aceste măsuri lucrează pentru a-l proteja pe cel vulnerabil. Și totodată se referă la siguranța viitorului pe care ni-l oferă energia nepoluantă. Vă pot asigura că angajamentul nostru pentru trecerea la utilizarea de energie care nu poluează este ireversibil și non-negociabil”, a adăugat Miguel Arias Cañete, comisar european pentru Combaterea schimbărilor climatice și energie.
Pentru prevenirea unei crize a aprovizionării cu gaze, Comisia plănuiește să îmbunătățească coordonarea dintre statele membre. Organul executive al UE va elabora o serie de reguli prin care orice stat membru va fi obligat să ajute țara vecină, în cazul unei crize severe a gazelor. Sub așa-numitul angajament de solidaritate, statul membru care trece printr-o criză își va completa rezervele de gaz cu ajutorul țării vecine, membră a Uniunii.
În acest moment, gazele acoperă un sfert din consumul energetic al UE, ceea ce plasează Uniunea pe poziția celui mai mare importator de gaze din lume.
Impactul suferit de declinul producției europene de gaz se va resimți și asupra importului. Totodată, gazul va juca un rol determinant în tranziția Uniunii către un sistem energetic cu emisii de carbon reduse, deoarece este un combustibil de rezervă pentru surse regenerabile, atunci când condițiile meteo împiedică producția de energie din astfel de surse.
Comisia a publicat și o propunere pentru a întări așa-numitele înțelegeri interguvernamentale pentru energie (Intergovernmental Energy Agreements) între statele membre și cele din afara Uniunii. Noile reguli vor permite Comisiei să acționeze înainte ca astfel de înțelegeri să fie semnate, pentru a nu afecta securitatea rezervelor de gaze a unui alt stat UE sau să împiedice funcționarea pieței energetice europene.
În final, Comisia a subliniat maniera pozitivă în care piața globală a LNG, ce se dezvoltă foarte repede, plus o mai bună folosire a rezervelor de gaz din statele UE, le va permite acestora să-și diversifice sursele de aprovizionare. Așadar, se va slăbi dependența statelor membre în fața puținelor surse disponibile la această oră și își vor consolida securitatea energetică.
Pentru încălzire și răcire, Comisia a lansat prima strategie pentru a contracara uzul masiv de energie, în special a combustibililor fosile. Dacă consumul de energie din surse regenerabile reprezintă 18% din costurile Uniunii, 50% se duc către încălzire și răcire. Strategia include planuri pentru a crește eficiența energetică a clădirilor și pentru a îmbunătăți legăturile dintre sistemele de electricitate și cele de termoficare, ceea ce va mări simțitor consumul de energie din surse regenerabile și va încuraja reducerea pierderilor provenite din încălzire și răcire, generate de industrie.
De asemenea, prin acest pachet de propuneri Comisia dorește să faciliteze accesul consumatorilor la informație pentru a le permite să înțeleagă mai ușor utilizarea energiei și pentru a lua decizii în cunoștință de cauză, care ar putea economisi energie. Propunerile legislative încearcă să informeze despre noile tendințe în economisirea eficientă a energiei și să ofere mai multe soluții de a produce energie din surse regenerabile.
Sursa: Comisia Europeană – Comunicat de presă
Sursa foto: Comisia Europeană
Securitatea aprovizionării cu gaze
- Propunerea Comisiei cu noi reguli pentru securitatea aprovizionării cu gaze
- Evaluarea impactului pentru noile reguli, privind securitatea aprovizionării cu gaze – rezumat
- Evaluarea impactului pentru noile reguli, privind securitatea aprovizionării cu gaze
- Anexe la propunerea noilor reguli pentru securitatea aprovizionării cu gaze
- Fișă despre securitatea aprovizionării cu gaze a UE
Înțelegeri interguvernamentale
- Propunerea Comisiei pentru noi reguli despre înțelegerile din domeniul energetic, între statele UE și non-UE
- Evaluarea impactului pentru noile reguli privind înțelegerile din domeniul energetic, între statele UE și non-UE – rezumat
- Evaluarea impactului pentru noile reguli privind înțelegerile din domeniul energetic, între statele UE și non-UE
- Raport despre înțelegerile existente din domeniul energetic, între statele UE și non-UE
- Fișa cu înțelegerile din domeniul energetic, între statele UE și non UE
LNG și stocarea gazului
- Comunicatul Comisiei despre strategia UE, privind LNG și stocarea gazului
- Document de lucru despre strategia UE, privind LNG și stocarea gazului
- Fișă despre LNG și stocarea gazului
Încălzirea și Răcirea