2 august 2017

Ziua României la Expoziția Internațională „Energia Viitorului”, Astana 2017

Ziua României la Expoziția Internațională „Energia Viitorului”, Astana 2017, a fost celebrată la 28 iulie. Cu acest prilej, o delegație oficială a României, condusă de dl. Teodor Meleșcanu, ministru de externe, s-a aflat în Kazahstan în perioada 26-29 iulie. Din delegație a făcut parte și dl. Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

În ziua de 27 iulie 2017, delegația română s-a întâlnit cu domnul Bakytzhan Sagintayev, primul-ministru al Republicii Kazahstan.

Partea română și-a exprimat aprecierea pentru faptul că relaţiile dintre cele două țări înregistrează o dinamică pozitivă existând, la acest moment, un interes reciproc pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale într-un număr mare de domenii, printre care şi cel energetic.

Delegația română a subliniat poziţia strategică a Republicii Kazahstan, precum şi potenţialul acesteia de a deveni un furnizor important de gaze naturale pentru Coridorul Sudic. De asemenea, și-a exprimat aprecierea pentru interesul manifestat de Republica Kazahstan de a fi un partener solid pentru Europa în îndeplinirea obiectivului de diversificare a surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie.

În aceeași zi a avut loc o întrevedere între domnul Magzum Mirzagaliev, vice-ministru al energiei în guvernul Republicii Kazahstan, și domnii Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Pe agenda dicuțiilor s-au aflat:

Pregătirea lucrărilor Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare economică, lucrări care se vor desfășura la București în perioada 3-4 octombrie 2017. Domnul Sterică Fudulea este președintele părții române a Comisiei și a evidenţiat importanța consolidării cooperării pe mai multe planuri între cele două state, inclusiv în sectorul energetic.
Situația Memorandumului de Înțelegere dintre Guvernul României și KMG International N.V. din 15 februarie 2013, aprobat de Guvernul României prin hotărârea Guvernului nr. 35/2014, ambele părți exprimându-și dorința de a prelungi Memorandumul și de a continua colaborarea în mod concret, transparent și legal.

Delegația română a depus coroane de flori la monumentul de la Spassk (Karganada) ridicat în memoria prizonierilor români din cel de-al Doilea Război Mondial. După depunerea coroanelor, delegația s-a întâlnit cu reprezentanții comunității de români din Karaganda la sediul Asociației Culturale „Dacia”.

Expoziţia internaţională „Energia Viitorului”, Astana 2017 reprezintă un moment oportun pentru a crea o dezbatere între diverşi actori, state, organizaţii nonguvernamentale sau companii private, asupra provocărilor şi oportunităţilor globale întâmpinate de dorinţa de a asigura accesul la energie şi, în egală măsură, de a reduce amprenta de dioxid de carbon.