24 aprilie 2024

Vizită de stat în Coreea de Sud a ministrului energiei, Sebastian Burduja, alături de președintele României, E.S. Klaus Iohannis

Cu ocazia vizitei de stat în Coreea de Sud, alături de președintele României, E.S. Klaus Iohannis, Ministrul Energiei, domnul Sebastian Burduja, a avut o întâlnire bilaterală cu Ministrul Comerțului, Industriei și Energiei al Republicii Coreea, Dukgeun Ahn. În cadrul întâlnirii a fost semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, în prezența Președinților celor două țări.

Memorandumul de Înțelegere vizează cooperarea în domeniul nuclear, inclusiv îmbunătățirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) și gestionarea deșeurilor radioactive. Cei doi Miniștrii responsabili cu domeniul Energiei au discutat despre politicile energetice și au decis să extindă cooperarea pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavoda și a lanțului de aprovizionare cu combustibil.

Republica Coreea, prin Ministerul Comerțului, Industriei și Energiei, intenționează să ofere un sprijin puternic industriei centralelor nuclearo-electrice în ceea ce privește retehnologizarea, furnizarea de combustibil nuclear, serviciile de întreținere și management. Construirea și operarea reactoarelor modulare mici va asigura energie curată, fără emisii.

„Acest memorandum întărește parteneriatul dintre România și Republica Coreea. Principala dimensiune a acestei colaborări o reprezintă domeniul energetic, prin mai multe proiecte precum: retehnologizarea Unității 1 de la CNE Cernavodă și construirea primei instalații de detritiere din Europa și a treia din lume. Instalația va oferi României șansa de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu, combustibil candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară. Partenerii coreeni ne oferă prin acest parteneriat experiența acumulată în domeniul energetic nuclear, seriozitate și compețență.” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Cooperarea dintre România și Coreea de Sud în domeniul energiei nucleare s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, în principal prin interesul coreean în proiectele noastre nucleare naționale. Republica Coreea se află printre statele care și-au manifestat interesul de a finanța proiectul reactoarelor modulare mici de la Doicești. România este admirată pentru curajul asumării tehnologiei SMR, fiind printre statele europene care au șansa să găzduiască energia viitorului.

Prin experiența și tradiția sa, Republica Coreea poate avea o contribuție semnificativă la dezvoltarea unor proiecte energetice majore din România și la dialogul internațional asupra tematicii securității energetice și proiectelor de diversificare a aprovizionării cu resurse energetice.