10 mai 2016

Vicepremierul Costin Borc și ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-au întâlnit cu liderii sindicali din energie


Vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei Comerţului şi Relațiilor cu Mediul de Afaceri, și ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-au întâlnit marți, 10 mai, cu reprezentanții sindicatelor din energie. Întrevederea a făcut parte din seria de întâlniri bilunare programate  cu liderii sindicali din domeniul energiei. La discuții au participat și Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Corina Popescu, și directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică.

„Atunci când se vorbește despre fragilitatea companiilor din energie, se operează de cele mai multe ori cu zvonuri sau informații fără fundament. Dar aș vrea să ne uităm în istoria recentă și să vedem cine și ce a făcut în energie și, mai ales, cu ce rezultate. Am auzit multe voci politice care descoperă realitatea cu uimire astăzi, după ce au avut la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a face ceea ce trebuia făcut. Și nu au făcut pentru că ne-au lăsat companii vulnerabilizate și decapitalizate. Sunt de acord cu punctul de vedere al sindicatelor atunci când subliniază suntem într-o zonă de securitate națională. Ce e nevoie în mod imperativ este să nu mai folosim zvonuri ca instrumente economice și să revenim la principiile corecte ale guvernanței corporative. Dacă nu facem noi, nu ne va ajuta nimeni. Aceste companii nu se salvează cu ajutorul discursurilor politice”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, în cadrul întâlnirii cu liderii sindicali.
Discuțiile din cadrul întâlnirii au avut ca subiect situația companiei Complexul Energetic Oltenia, vicepremierul cerând conducerii companiei să realizeze un plan solid de reducere a costurilor.
„Reducerea costurilor nu înseamnă numai disponibilizări. Înseamnă, în ultimul rând, disponibilizări. Eu vreau de la CEO, și mă uit la dumneavoastră, la conducere, să veniți cu un plan credibil de reducere de costuri”, a declarat vicepremierul Costin Borc.

De asemenea, s-a discutat și despre situația Complexului Energetic Hunedoara, dar și a Companiei Națională a Uraniului, reprezentanți ai sindicatelor din cadrul acestor companii fiind prezenți la întâlnire.
„Dialogul cu sindicatele devine din ce în ce mai structurat și acesta este cel mai mare câștig al unor întâlniri periodice cu partenerii sociali. Observ o nevoie de a întări sistemul din interior pentru că el a devenit dependent de schimbări aleatorii și de lipsa de performanță a factorilor de decizie. Ce este imperios necesar astăzi în energie – și chiar și în alte domenii – este să întărim sistemul suficient de tare cât să nu mai fie dependent de anumite persoane trecătoare în funcții sau demnități publice. Un sistem care nu poate să se apere indiferent de cei care îl conduc este un sistem vulnerabil și incapabil să se ridice la nivelul așteptat de societate”, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, declarație în cadrul întâlnirii cu liderii sindicali din energie.
Liderii sindicali au solicitat o întâlnire cu reprezentanți ai ANRE, pentru a discuta o serie de chestiuni care îi preocupă. „Îngrijorarea noastră e că, deși producătorii de energie au tot mai multe probleme, traderii sunt din ce în ce mai bine. Avem nevoie de o intervenție a Autorității de Reglementare pentru a nu continua în situația asta”, a declarat Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa.
„Încerc împreună cu domnul ministru să lucrăm la gestiunea întreprinderilor de stat, care sunt mecanismele ca aceste întreprinderi de stat să profite la fel ca un competitor privat de aceleași facilități, dar vreau să ne concentrăm pe buna gestiune”, a declarat vicepremierul Costin Borc.
Atât ministrul Energiei, Victor Grigorescu, cât și vicepremierul Costin Borc au fost de acord că este necesar ca la masa discuțiilor să fie reprezentată și ANRE. Astfel, în cadrul discuțiilor de marți, 10 mai, s-a hotărât ca în perioada următoare să fie stabilită și o întâlnire la care vor fi invitați să participe reprezentanți ANRE, Transelectrica, dar și liderii celor două comisii de industrie din Parlament.