Strategia Energetică a României: Etapa de analiză calitativă a Strategiei Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050 s-a încheiat cu sesiunea de lucru „Securitate și diplomație energetică”

Ultima sesiune de lucru din etapa de analiză calitativă din procesul de elaborare a noii Strategii Energetice a României, Securitate și diplomație energetică, a avut loc joi, 14 aprilie 2016. Evenimentul, găzduit de Academia de Studii Economice din București, a fost deschis de ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

„Suntem într-un proces corect și normal de a reevalua așezarea noastră strategică în domenii importante, pentru a ne asigura că suntem acolo unde trebuie și că ținem cont de dezvoltările din jurul nostru. Dincolo de discuțiile tehnice privitoare la acest sector, partea de securitate și diplomație energetică reprezintă un subiect fundamental. Suntem la începutul unui proces lung în care am început să punem bazele a ceea ce ne dorim a fi o viitoare uniune energetică. Este momentul oportun ca România să traseze măcar linii mari, linii de acțiune și să susțină efortul guvernamental, nu numai al acestui Guvern, ci al oricărui Guvern care îi va urma, pentru a-și defini și apăra interesele”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, în cadrul sesiunii de lucru Securitate și Diplomație Energetică, din procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030.
La dezbatere au participat peste 40 de experţi din sectorul energetic, din administrația publică centrală, din companii, asociații din domeniu și organizații neguvernamentale.
Specialiștii au participat la o ședință de plen ce a cuprins două secțiuni. Prima secțiune a dezbătut problematica Securității energetice a României, fiind moderată de Radu Dudău, coordonator al procesului de elaborare al noii Strategii Energetice și de Roxana Apreutesei, expert în cadrul direcției Afaceri Europene a Ministerului Energiei.
A doua secțiune de lucru, moderată de Andrei Țărnea, membru al Consiliului Consultativ al Strategiei, a abordat tema „Diplomația energetică a României”.
Cu această sesiune de lucru, etapa de analiză calitativă din cadrul procesului de elaborare noii Strategii Energetice a României a luat sfârșit. Urmează etapa de analiză cantitativă, care se va baza pe o modelare cantitativă macroeconomică a tendințelor sistemului energetic național în orizontul de timp al Strategiei.
Minuta întâlnirii poate fi consultată aici.