4 aprilie 2019

“Statutul României de mare producător de gaze al UE va însemna de astăzi ceva pentru fiecare român”

Statutul României de mare producător de gaze al UE va însemna de astăzi ceva pentru fiecare român”

 
Astăzi, 3 aprilie 2019, la propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru stabilirea cadrului general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, procedurile pentru acordarea concesiunilor, conținutul cadru al caietului de sarcini. Redăm în continuare declarația ministrului Energiei, Anton Anton, ca urmare a finalizării cadrului normativ privind extinderea rețelelor de gaze din România:
“Astăzi, am aprobat în Guvern un act normativ care va duce practic gazul natural în cât mai multe case ale românilor, fără acest confort. Și sunt mult prea mulți români în această situație: doar o treime din populația țării are acces în prezent la rețelele de distribuție a gazelor naturale. Or, această cifră este sub statutul nostru pe piața gazelor din Uniunea Europeană – unul dintre cei mai mari producători de gaz ai UE – și sub ceea ce înseamnă un trai decent și normal pentru toată populația.
Realizarea noastră face posibil să fie aduși în rețea cât mai mulți români. Am reușit să impulsionăm un astfel de proces în doi pași: întâi, serviciul de utilitate publică a fost transferat de la Ministerul Energiei către autoritățile publice locale, în 2018 (amendament la Legea 123 a Energiei Electrice și a Gazelor Naturale). Apoi, astăzi am venit cu normele de aplicare fără de care procesul de extindere a rețelelor ar fi rămas pe loc. Hotărârea de Guvern este, în opinia mea, și una dintre soluțiile de valorificare a avuției noastre onshore și offshore.
Creșterea consumului de gaz înseamnă mai mult gaz extras din Marea Neagră rămas acasă, pentru consumul intern. Înseamnă pregătirea pieței din România pentru momentul exploatării gazelor din Marea Neagră. Din estimările noastre, dublarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale din România ar crește consumul de gaz cu 3,5 mld. mc pe an la consumatorii casnici.
Mă bucur că, în sfârșit, primarii, cei mai implicați în construirea unor comunități înstărite și de viitor, au de astăzi „comanda” extinderii rețelelor de gaze, inclusiv către cele mai izolate localități din țară. Am schimbat un mecanism prin care băteam pasul pe loc cu unul care va produce efecte pe toate planurile: de la standardul de viață al oamenilor, până la o creștere economică locală, limitată de lipsa exploatării resurselor. Resurse avem, ne trebuie însă infrastructura prin care ele să ajungă la populație. De aceea cred că, poziționarea României între principalii producători de gaze ai UE va însemna de astăzi ceva pentru fiecare român”, spune ministrul Energiei, Anton Anton.